Holnap vajon kint marad a medve? Ha igen, még marad a tél... Ha nem: jön a tavasz?

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, a keresztény hagyományok szerint ekkor mutatták be a kis Jézust az egyháznak.
Ám ez a nap az időjárási jóslásoké is.
A régi időkben legalább olyan fontos - ha nem fontosabb volt - az emberek számára az az évi várható termés minősége, hisz ettől függött megélhetésük teljes egészében.  Ha jó volt a termés, akkor volt minden, ha nem, akkor viszont gondok voltak.
Így aztán meg lehet érteni, hogy igyekeztek kikövetkeztetni már év elején, próbáltak jósolni - milyen is lesz termény szempontjából az év.
A jó terméshez viszont jó időjárás is kellett.
Február 2. számított egykor annak a napnak, amikor a népi megfigyelések szerint a téli álmot alvó állatok felébredtek. 
Érdekes módon: nem csak nálunk, hanem például Németországban is, ahol a sün jósolja meg az elkövetkező időt ezen a napon, vagy Amerikában, ahol viszont a mormota.
Egy dologban megegyeznek ezek a jóslások. Ha ilyenkor az állat felébredve kijön alvóhelyéről - a medve nyilván barlangjából - és meglátja saját árnyékát (napsütés van) akkor megijed, és visszamegy még aludni - ez azt jelenti, hogy a tél még elhúzódik.
Ellenben ha borús idő van, akkor kint marad, és rövidesen beköszönt a tavasz.
És ez az egész jóslás - népi megfigyelésen alapul. 
Nem tökéletes persze, inkább vagy-vagy alapon megy...
De mégis érdekes, és jó ezen az időponton túl lenni, hisz azt jelenti - közeledik a valódi tavasz, hisz már február van.
Akkor most nézzük meg, hogy holnapra milyen idő várható:
Holnap fölöttébb enyhe időjárás várható.
Éjszaka még lehet eső, zápor - de nem jelentős, aztán a délelőtti órákban sok napsütés várható.
A délutáni órákra viszont beborul az égbolt, és eleinte még csak az ország északi részein csapadék, eső várható. Később aztán már a keleti tájakon is érkezik a csapadék, itt ráadásul még erős, időnként viharos szél is kíséri. 
A hőmérséklet tíz fok felett lesz, néhol akár 17 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála.
Ráadásul frontok is borzolják majd idegeinket, először egy kis hidegfront, utána pedig egy enyhe melegfront érint bennünket.
Ez aztán okozhat fejfájást, kisebb hasi görcsöket is, akinek vérnyomás gondjai vannak figyeljen oda, mert ingadozhat - ez a hidegfronti hatás. Aztán délutántól jön a melegfront - ez migrénes fejfájással járhat, és az átlagosnál fáradtabbnak érezzük magunkat. 
A szeles tájakon idegesebbek, ingerlékenyebbek lehetünk, a szél nem kedvez a keringési problémákkal küzdőknek. 
Mivel az idő csalóka, és a délelőtti napsütés miatt úgy gondoljuk, hogy már szinte tavasz van - figyelni kell, hogy öltözetünk réteges legyen. Ilyenkor lehet a legkönnyebben megfázni.
És együnk sok-sok gyümölcsöt, zöldséget...
Fotó: Fortepan.hu/Baauer Sándor
loading...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!