Tudod nagyiék mit hittek, mikor megvették az első televíziót?

Persze nem mindenki, de az első generációsok nagy része igen.
Úgy gondolták, hogy amit mondanak, azt a bemondó is hallja. Mert eleinte felfoghatatlan volt az, hogy ők látják a "Marikát, vagy az Esztikét" -- akkor hogy lehet, hogy a bemondó, vagy akár a színész meg nem? Úgy vették: Ez lehetetlen. 
Aztán ha ment egy film, ott is bizony a nézők nagy része meg volt róla győződve, hogy az bizony akkor, és ott történik.
Egyféle kettősség volt ez, mert azért a nézők nagy része járt már színházban, moziban. Tudták, hogy vannak színdarabok, vannak filmek, ahol a színész játssza el a szerepet, a rendező megrendezi a filmet... 
De valahogy mégis ott volt az az olyan valóságosnak tűnik minden... Mi van, ha mégis akkor és ott vették fel.
Idővel persze tisztult a helyzet, hisz sok olyan filmet lehetett már a tévében is látni, amit régen a mozikban is megnéztek. Így aztán apránként megértették, hogy ami a tévében látható - nagy része csak "mese". 
De az biztos, hogy még sokáig párbeszédeztek a tévével.
Nagymama és anyu is, akik mindketten első generációs tévénézők voltak a bemondó, hírolvasó mondókájára mindig reagáltak pár szóval. Tudták elvileg, hogy nem hallhatja, de valahol mindig ott motoszkált, hogy mi van, ha mégis... Hányszor mondogatták: "No persze, persze...te csak tudod..." "Már megint bakiztál, majd nézheted a pénztárcád..."  "De szép kis ruhád van Esztike...Hol vetted?" "Józsi, már megint valami rosszat akarsz bejelenteni, mert nagyon ünnepélyes vagy.."
Így ment ez sokáig. Egy filmet nem lehetett megnézni úgy, hogy közben ne kerepeljenek. 
Ez még az a kor volt, amikor mindent megbeszéltek, lehetőleg azonnal. Hogy aztán a fele mondókáról lemaradtak? Az fel sem merült bennük. 
Az volt a lényeg, hogy az új információkat kibeszéljék minél gyorsabban. Családon belül, vagy akár a közös tévézések alkalmával a szomszédsággal...
Fotó: Hol volt, hol nem volt.
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!