Tudod mi a supedli?


A régi parasztházak nem voltak nagy alapterületűek,  ezért aztán helytakarékos megoldásokat kellett találni a gyermekek születésekor. 

Eleinte persze az anya mellett volt a helyük, de ahogy telt az idő - előbb-utóbb külön ágyba került - ha tehette a család. 
De régen ilyenen aludtak a lassan eladó sorba kerülő lányok is. 
Legjobban a mai ágyneműtartók megoldásához hasonlítható.
A supedli azokon a területeken terjedt el, ahol az ágy magas lábakon állt, megfért alatta a tolóágy, tojóágy, kerekes dikó, karikás, szekeres, toli-dikó, a nugati tájakon elterjedt kifejezéssel: supedli.
Az alsó fotón jól látszik a megoldás, Dr. Görnyei Sándor felvétele, melyet Somogy megyében, Potonyban kattintott még 1927-ben.
Ez a szerkezet egy olyan - négy (ritkán hátsó két) lábán általában kis kerekeken álló ágy volt, amit nappalra a szülők ágya alá lehetett tolni. Éjszakára pedig húzójánál fogva kihúzták.
Így az alvó gyermek a szülők közelében lehetett.
Valójában már jóval régebben ismerték, eleinte az országban nem is a parasztság körében terjedt el, hanem felsőbb körökben. Ez egyfajta nappali pihenőágy volt a személyzet számára.
Később aztán, amikor már a parasztság körében is elterjedt a vásárolt, asztalos által elterjedt bútor - megjelent a kerekes ágy is. 
Mindenesetre - el kell ismerni - praktikus darab.
Fotó: Dr. Gönyei Sándor / Rippl-Rónai Múzeum /  , szennai.skanzen.hu

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...