Tények és tévhitek - régen minden jobb volt

Manapság sokszor elhúzzuk a szánkat, mondván ami most van sehogy sem jó. 


A régi élet teljesen más volt...
De valójában bele sem gondolunk.
Ez egy igazi szubjektív nosztalgia... Mi volt a jó?
Jó volt, hogy fiatalok voltunk. 
Jó volt, hogy biztos volt a munkahely.
Jó volt, hogy pont annyi volt a fizetés, hogy amire éppen szükségünk volt, arra elég volt.
Jó volt, hogy mehettél táborba - néha akár ingyenesen is - kevés pénzért, mehettél építőtáborba, ahol kereshettél, bulizhattál, ismerkedtél.
Jó volt, hogy már volt diszkó. 
Jó volt, hogy egy húszast nem tudtál elkölteni... (reggeli)
Jó volt, hogy egy mozijegy 2 Ft volt, de kedvezménnyel akár 1 Ft-ért is be lehetett menni.
Jó, hogy voltak színházi bérletek, olcsón még az is mehetett, aki egyébként nem jutott volna soha el. 
Jó volt hogy azt csináltál, amit akartál. Persze nem teljesen, mert azért viselkedni kellett...
Este nyolc után már nem lehettél az utcán, tíztől már szülővel sem.
Hordtad a suliköpenyt, amit elég slamposnak gondoltál akkor, felhajtottad, övet raktál rá, mindent kipróbáltál, csak hogy csinosabb legyen.


Igaz, hogy olcsó volt minden, de csak mostani fejjel. Sokszor választanod kellett, hogy fagyit veszel, vagy eszel.
Olcsó volt a mozijegy, de csak az első sorból, vagy leghátulról. Onnan meg alig láttál valamit. Hátul ráadásul zavartak is, nem hallottál semmit. 
Jó volt, hogy olcsó volt a színház, de ha nem értél rá pont akkor, amikor a suli, vagy anyád munkahelyének bérletes napja volt, akkor ugrott a színházasdi, amúgy drága mulatság volt.
Szép volt az, hogy az ember nem tudott reggel elkölteni egy húszast, csak az volt a baj, hogy egy hónapban egyszer volt annyi pénzed, zsebpénzosztás idején.  Ha volt zsebpénzed, mert sokunknak még ennyire se futotta. 
Ja, hogy volt a diszkó. Na igen... Meg az ígéret, hogy nyolcra otthon legyél. Letenni a nagy esküt, és ajánlatos is volt, mert ha meglátott a rendőr, akkor az ő kíséretével battyoghattál haza, hisz nyolc után tilos volt az utcán lenni. 
Mehettél táborba, ahol épp hely volt. Volt általában vállalati, vagy gyermeküdülő, ott beadtátok a jelentkezést, aztán vagy sikerült, vagy sem. Legtöbbször nem. De ha eljutottál, akkor tényleg jó volt.  Mondjuk, kicsit katonás, meg ott is úttörősdi volt, meg kicsit már szinte intézetis, de mégis csak lazább, mint a suli. 
Anyádéknak volt biztos munkahelye. Meg neked is, amikor végül elhelyezkedtél.
Na igen - de mennyiért? A hetvenes évek közepén középiskolával egy kezdő fizetés 1200-2000 Ft között volt, ugrálni nem lehetett belőle. "Tisztes megélhetést biztosított". Persze csak azért, mert a szó valódi jelentését nem ismerted.
A legtöbb családnak kocsija még nem volt, ha volt, akkor főleg Trabant.
Amit - ha az első kocsi volt, akkor 4-5 év alatt kaptatok "kézhez", utaltak ki, de kellett is ennyi idő, hogy összehozzátok az árát, a 40 ezret... Azzal furikáztak az emberek mindenhova. Bocs, nem mindenhova, csak ahová lehetett. Belföldre. Külföldre - ami Keletet jelentett - néhány évenként mehettek - főleg a pénz miatt (legalábbis egy átlag ember), Nyugatra meg "akkor ha fagy..." De legalábbis neked is, a párttitkárnak is, és minden munkahelyi vezetőnek le kellett tennie feletted a nagyesküt, hogy a kiruccanás után nem maradsz kint a romlott Nyugaton.
Apádék félév alatt hoztak össze egy műszaki cuccot, és évtizedekig nyúzták - ha már meg volt.
Akkor is úgy jöttek ki a pénzből, hogy borítékoltak hónap elején. Mindenre félretéve, hogy tudják fizetni a még nevetséges OTP-t a lakásra, a hűtő kölcsönét, legyen Neked osztálypénz - mert akkor is volt - félretették a havi bevásárlás árát, az évszakra való ruhákra valót - módjával - ami maradt, azt meg osztották-szorozták, hogy valahogy kihúzzák azt a hónapot...
Jó volt?
Jó volt, mert még minden rózsaszín volt...
Fotó: Fortepan.hu/Urbán Tamás
loading...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!