Tények és tévhitek - fertőzés ellen hatékony a szájmaszk

Manapság igencsak időszerű ez a kérdés, hisz itt az influenza-szezon, és sajnos a korona vírus  is bármikor kopogtathat az "országhatáron"...
Túl sok lehetőség nincs a levegőben, cseppfertőzéssel terjedő betegségek ellen védekezni, az egyik alap módszer a szájmaszk. 
De csak akkor, ha tudjuk - hogyan használjuk.
Először is leszögezem, hogy azért nyilván nem kell minden utcára kilépéskor ezt a folyamatot végig játszanunk. De ha olyan helyről érkezünk, ahol esetleg fertőzött ember lehetett, akkor érdemes. 
Nézzük akkor mit érdemes megjátszani, ha számunkra veszélyesnek gondolt, tudott, cseppfertőzéssel terjedő betegség van a láthatáron.
Egyrészt idős emberek körében elterjedt szokás, hogy egyetlen maszkot használnak, azt időnként kimossák, berakják a szekrénybe, sokszor használat után is ezt teszik vele. 
Na, ha így használjuk, akkor teljesen fölösleges macera a viselése.  
Hisz a rákerült vírusok, bacilusok nem állnak egy helyben, hanem "menetelnek". Levételkor - az amúgy is szennyezett kezünk még felül szennyeződik, berakjuk a fiókba - ekkor megfogjuk a fiókot, és már ott is vannak a "bacik". Sőt, a fiókba is bekerülnek. Várják a következő találkozást...
Ráadásul ezek a maszkok egyáltalán nem "légmentesek", így - ugyan a közvetlen , mondjuk tüszköléssel, köhögéssel járó fertőzést megakadályozhatják, de azért mégis csak ott kering az a kórokozó a levegőben, és a nyitott kis részeken a levegővel együtt ők is megtalálnak bennünket. Ugyan kisebb a kockázat, de mégis csak VAN.
A másik probléma az, hogyha még tökéletes a használata, mindig új szájmaszkot viselünk - akkor is nem árt tudatosítanunk magunkban, hogy a legközelebbi kézmosásig se szemhez, se szájhoz, egyáltalán archoz ne nyúljunk a kezünkkel. Hiszen a kezünk szennyezett, és ha a maszk alá nyúlunk, akkor ugyan a levegőből csak minimális kórokozóval kerülünk kapcsolatba, viszont a kezünk beszállítja...
Jó tudni, hogy nem ér véget a védekezési folyamat azzal, hogy lekapjuk magunkról a maszkot. Hazaérve egyből vegyük le, dobjuk a szemetesbe, akár ki is vihetjük egyből a kukába. Így megszabadulunk a hívatlan látogatóktól - már ami a maszkon tartózkodókat illeti.
Utána jöjjön az alapos kézmosás. 
Ez azt jelenti, hogy nagyjából 20-30 másodpercig szappannal kezet mosunk, mégpedig körömkefe segítségével, nem kihagyva a körmök alját. 
Nem olyan borzasztó, pillanat alatt meg van, és bár szuper kézfertőtlenítők vannak - a szappanos kézmosást egyik sem helyettesíti.
Ugyanis az a kórokozó, ami váladékban tapadt meg a kezünkön, az vígan átéli a fertőtlenítős löttyentést, ám a hagyományos szappanos kézmosás másodpercek alatt a csatornába küldi őket. És ha utána még  fertőtlenítünk is, akkor minden ok.
Nem árt, ha van fertőtlenítős törlőnk, és azzal minden használat után - kintről érkezés esetén - végigtöröljük a kilincseket, és a mosdót, mosdó csapját. Ha erre nincs idő, és átjáróház a lakás, akkor legalább napi rendszerességgel.  
Ehhez jön még a természet szerű napi tisztálkodás - és már biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk amit lehetett. 
A többi már nem igazán rajtunk múlik.
Fotó: BENU Gyógyszertár
loading...
728x90
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!