Sajtos kosárkák


Nem egy bonyolult sütemény. Ha van otthon kosárformánk, akkor a leveles tésztával egyszerűen kibéleljük őket, ha nincs, akkor meg kisebb fánkszaggatóval, oldalát néhány helyen összecsípve kialakítjuk a kosárkákat.  A krém majd szépen kibéleli.

Finom feltét helyett is  - főleg káposztás főzelékekhez.

Hozzávalók:
5-6 dl tej
4 tojás
1 kávéskanálnyi só
15 dkg reszelt sajt, lehet trappista is
10 dkg liszt
+ 1 tojás a kenéshez
+ 5 dkg reszelt sajt a szóráshoz, ha lehet kemény, markáns ízű

A tojást, sajtot, sót, tejet folytonosan kevergetve viszonylag alacsony hőfokon felfőzzük, majd mikor már egyenletes a massza, akkor a lisztet is hozzáadjuk, és készre főzzük. Ez pár perc, hogy a nyers liszt íze eltünjön. Közben persze állandóan kevergetjük.
Aztán hideg helyre tesszük, és hagyjuk hűlni.
Előveszünk egy fél kilós leveles tészta darabot, és kibéleljük vele a kosárkákat. Ezt megtehetjük kiskanállal, de zacskóba töltve is, végét lecsípve. De tényleg megteszi a kanállal töltés is, sütés közben elegyenlősödik úgyis.
Tetejét lekenjük még egy kis maradék tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben sütjük, nagyjából 180 fokon. 
Addig kell sütni, míg teteje pirosas színű nem lesz. Ekkor kap egy kis plusz ízt, ami "tuningolja".


Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!