Mit jelent ez a felirat, és hogy kapcsolódik január 6-hoz?

Vízkereszt napja a második legrégibb keresztény ünnep Húsvét után. Eredetileg Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedéséről emlékeztek meg ezen a napon. 
Az ünnep elnevezése nem véletlen, hisz az ilyenkor szokásos vízszentelésre utal. 
Ezen a napon Jézus keresztelkedésének emlékére vizet szenteltek, és ebből minden hívő hazavihetett. Ezt használták kereszteléshez, gyógyításra, szentelésre. 
A hazavitt szenteltvízből itattak állatokat, így próbálták elkerülni, hogy megbetegedjenek, saját betegségüket is próbálták kivédeni úgy, hogy magukra is locsoltak belőle. Általában a ház földjét is fellocsolták némileg, így áldás szállt a házra. A szentelvíz rontás ellen is jó volt. 
Ezen a napon kezdődött a házszentelés időszaka, a pap végigment a házakon, megszentelte a lakásokat, és az ajtófélfára kiíírta a Christus Mansionem Benedicat rövidítését - CMB (Krisztus áldja meg e házat) körülötte a szentelés évével.  Közben persze felírta a házbelieket, és beszedte a lélekadót, ami mai néven az "egyházközségnek" felel meg. 
Úgyhogy a fotón látható felirat annyit jelent, hogy a házat 2001-ben szentelték meg.
Volt olyan szokás is, hogy házszentelés végeztével a papnak le kellett még ülnie a szobában pár percre, ezzel biztosították, hogy a kotlók majd jók legyenek. Aztán mikor a lelkész elhagyta a házat, vagy az asszony, vagy a gazda a pap helyére lecsüccsent, majd gyorsan kiseperték a pitvart, így bízhattak abban, hogy eladósorban lévő lányuk párt talál abban az évben, vagy házasulandó fiúk végre asszonyt hoz mielőbb. 
Ilyenkor a papok ajándékokat is gyűjtöttek, mindenfélét, ami ehető volt. 
Magyar területen volt olyan szokás is, hogy nem ezt a három betűt, hanem kis változtatással GMB-t véstek fel, ami valójában tévedés, egy elnézés következménye. Egyszerűen valaki, valahol a C-t G-nek nézte, s úgy következtetett, hogy ezek a betűk nyilvánvalóan a Napkeleti bölcsek kezdőbetűi lehetnek. 
Ezen a napon szedjük le a karácsonyfát is, mivel ekkor van vége a karácsonyi ünnepkörnek, Krisztus születése, majd január 6-i keresztelkedése,  és elkezdődik egy másik - a farsang ideje. A Húsvétot megelőző mulatozás időszaka.
Fotó: szentkvirin.hu

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...