Miért nincsenek jégvirágok?


Emlékszel még gyermekkorod téli reggeleire, amikor az ablakhoz szaladva egy megmagyarázhatatlan szépséggel találtad magad szemben? 


A jégvirággal, ami belül volt az ablakon, lekaparható, hideg, vizes érintésű - és gyönyörű...
A jégvirág a természet csodája, fantasztikus dolog volt a régi időkben - a csikorgó hideg télben - jégvirágos ablakra ébredni.
Gyermekfejjel - s valljuk be felnőttel is - elég felfogni, hogy ilyen létezhet. És még különlegesebbé teszi a jelenséget az, hogy minden mintázata más, két tökéletesen egyforma alakzat nem létezik - még egyetlen ablaktáblán sem. 
De mi ez egyáltalán? És manapság miért nem figyelhető meg? 
Amúgy megfigyelhető a jelenség, csak nem mindegy hol. Sajnos régi típusú ablak kell hozzá. Olyan, mely nem jó hőszigetelő. Másképpen nem megy...
A jégvirág tulajdonképpen zúzmara, csak nem kint, a pókhálón, a fán, a bokrokon, hanem bent a lakásban, az ablaküvegen képződik. 
Keletkezéséhez kell a kinti hideg, a benti párás meleg, a rossz hőszigetelő ablaküveg, ha még az ablaktáblák sem zárnak tökéletesen - főleg a kinti - akkor a természeti jelenség kialakulásához még tökéletesebb a helyzet.  És nem árt hozzá, ha az ablaküveg kicsit karcolt, vagy parányit poros is. 
Amúgy a jelenség egyszerű. 
Kint hideg van, bent meleg, párás a levegő. A levegő páratartalma a hideg ablaküvegen lecsapódik, és az azon lévő apró kis karcolások, vagy porszemcsék nyomán elkezdődik a jégvirág képződés. 
Minél párásabb a levegő, annál nagyobb lesz ez a csoda, hisz a jégkristályok mérete egyenesen arányos a szoba levegőjének páratartalmával.
Mostanság már a legtöbb háznál hőszigetelt, műanyag nyílászárók vannak, ez eleve lehetetlenné teszi képződésüket. 
A belső légtér sem párás eléggé, és kint is enyhébb az idő, mint régen. Ennyi a titok...
Fotó: blog.xfree.hu

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...