Miért hordtunk hócipőt?

Hát nem passzióból az biztos, viszont viselete teljesen természetes volt.


A hócipő nagyon praktikus viselet volt, főképp azért, mert akkoriban, - amikor viseltük -  még a cipők bőrből voltak. 
Sőt a cipő talpa is bőr volt, meg a sarok is -  rajtuk egy fémlapkával, hogy  ne kopjanak gyorsan. 
Akinek nem volt még tiszta bőr cipője az nem tudja, hogy nagyon jó, kellemes viselet, mert szellőzik, nem izzad bele a láb, viszont a vizet is egy pillanat alatt átereszti. 
Ráadásul ha megázik, száradás után egyrészt beszűkül, másrészt meg elveszti formáját, csúnya lesz.
És még ott volt az a tulajdonsága, amit jól lehetett használni a folyosókon, és nagyobb, köves termekben - csúszott a talpa rendesen.
Na már most ez a csúszás télen jeges, vagy letaposott havas terepen még jobban fokozódott, úgyhogy kész életveszély lett volna benne kimerészkedni, több kilométer utat megtenni.
A hócipő viszont gumiból készült, úgyhogy kevésbé csúszott, a vizet, havat nem eresztette át, úgyhogy a gyerkőc megkapott egy 2-3 számmal nagyobbat, aztán azt két télen keresztül hordhatta. Nem volt téma, a cipő is nagyobb volt a lábától. Hol volt akkoriban több téli, vagy félcipő... Örültek a szülők, ha vettek egy ünneplőt pár évre, meg egy mindennapit, amikor kinőtte a gyerek. 
És mivel drága volt a bőrcipő akkor is, védeni kellett, hogy ne menjen tönkre. Meg persze a gyereket is, hogy az első jégen ne törje össze magát...
Erre találták ki a hőcipőket, melynek őse a kalucsni, ez is ezt a célt szolgálta, de ha lehet a csúnyaságot fokozni, még rondább volt a hócipőnél.
Illetve hogy ronda: relatív. 
Én szerettem - a fehérsége miatt. 
Meg tetszett rajta a csat.
Volt különlegesebb kivitelben is, az bokánál szőrmés volt és cipzáros. Fém cipzárral. Mert hogy akkoriban még az volt...
loading...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!