Levesbe, főzelékbe mennyi rántás kell?

Vagy mennyi habarás?
Ha a rántás arányát tudjuk, akkor a habarás is menni fog. 
Ugyanis a rántáshoz a lisztet a zsiradékon pirítjuk, a habarásnál pedig a kis zsírtartalmú - tejföl, tejszín, tej - adja a zsírmennyiséget (ezzel az anyaggal keverjük ki a lisztet), viszont a liszt aránya azonos.
Minden kezdő - és sokszor bizony nem csak kezdő -  főzőcskéző szembesül azzal a problémával, hogy egy főzelékhez, vagy egy leveshez mennyi rántás kell.
Vagy nagyon hígra sikerül, vagy túl keményre, és egyik sem az igazi. Bár mai napig vannak olyanok, akik a főzeléket úgy kedvelik, hogy villával lehet enni... 🤔
Ha levest, ha főzeléket készítünk - mindkettőnél az a lényeg, hogy a víz mennyiségével számolunk. Ez esetben az alapanyag lényegtelen.
A legegyszerűbb az, ha azt mondjuk ki, hogy normál, híg leveshez  2 literenként 1 evőkanál zsiradék, és legalább egy evőkanál liszt kell. A liszt úgy egy evőkanálnyi, hogy nem csapjuk le.
Van, aki krémesebbre szereti a leveseket, az rakhat másfelet-kettőt is. Ilyenkor sűrű tejszín állagú lesz a leves.
Ha főzeléket készítünk, egyrészt az a lényeg, hogy ne legyen rajta több emeletnyi lé, mert akkor nem érződik a zöldség íze. 
Általában annyi víz kell, amennyivel eltakarjuk az alapanyagot, plusz még 1-2 ujjnyi. Ha idő közben elfő belőle, ezt pótolni kell.
A rántás aránya attól függ, hogy milyen sűrű főzeléket szeretünk. 
Főzeléknél 2 liter vízhez 3 evőkanál liszt ami valóban főzelék jelleget ad, 1-2 evőkanálnyi zsiradék elég hozzá. Ha sűrűbbre szeretjük, akkor rakhatunk 1 evőkanállal többet, de ennél nagyobb mennyiség fölösleges, mert akkor előbb-utóbb habarcs jellege lesz.
Van egy csodálatos alapanyagunk így télen: a sárgaborsó. Ebből akár levest, akár főzeléket készítünk nem feltétlen szükséges rántanunk, ugyanis annyira szétfő, hogy saját magát sűríti be. 
Fel kell rakni jó dupla mennyiségű vízben, és addig főzni, míg szét nem fő. Levesnél a víz mennyisége lehet a háromszoros. 
Viszont ha kihűlt, akkor a főzelékkel óvatosan bánjunk, mert annyira besűrűsödik, hogy ha merőkanállal szednénk ki - előfordult már, hogy beletört. Minden plusz sűrítés nélkül...
Fotó: Fortepan/Fortepan album
loading...

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...