Hogy csaltak régen az élelmiszerekkel?És hogy fülelték le őket az akkori minőségellenőrök, akik jártak tejcsarnoktól kezdve  a piacon át, egészen a boltokig,gyárakig.
A régiek sem voltak jobbak egy szemmel sem, mint a maiak, csak máshogy, és máshol csaltak. Ott, ahol úgy gondolták: lehet. 

Csaltak a tejjel, tejföllel, tojással, tésztával, baromfival, borssal, kávéval, vagy ami adódott. 
De a kisembernek, az egyszerű hétköznapokban, faluhelyen főleg a tej jutott, itt tudta - ha nem volt elég lelkiismeretes - a családi kasszát kissé fellendíteni - méghozzá elég stabilan. 
Ebben az időben egész jó ára volt az átvett tejnek, állami támogatás is volt rajta, érdemes volt "nagyban termelni..."
Mit tettek ilyenkor? 
 Vizezték a tejet. 
Persze nem mindenki, csak a lelkiismeretlenebbje, és a hörcsögösködők.
Egyszer már írtam hasonló témáról, akkor nagy berzenkedés volt, hogy ilyet nem csináltak a "parasztok". 
 Voltak esetek, általában róluk faluhelyen tudták is a többiek hogy ez a helyzet, de a legtöbb azért tette meg, mert tudta, hogy van mögötte valaki, aki miatt átnéznek a dolgokon. 
De a tojást is sokan megpróbálták eladni, ha amúgy már kidobandó lett volna. Piacon. Mert igaz, hogy a legtöbb háziasszony tudja, hogy a kicsit foltos, fényes tojástól óvakodni kell - nem mindenki ismeri ezt a válogatási módit, mindig van olyan naiv emberke, akit be lehet hálózni.
 És hogy ne legyen az, íme pár írásrészlet és összefoglaló a Hajdú-Bihari Napló 1960-67-es számaiból: a Hajdú-Bihari Napló 1967.január 6-i számában jelent meg: ...vannak olyan őstermelők, akik a téli idényben nem szakszerűen tárolt, ennek megfelelően élvezhetetlen tojásokat árulnak.... ellenőrzést végeztek a piacon. Lámpázták az őstermelők tojáskészletét. 
Megállapították, hogy a többség igen becsületes, s csak jó árut kínál, viszont akadtak, akik valóban romlott tojásokat akartak eladni. ....ilyen esetben...az árut elkobozták.... 
"Egy jelentés alapján tejvizsgálatot folytattak a Szabolcs megyei Sényő községben, és kiderült, hogy 9 tejmintából hat vizezett volt. 
Olyan is akadt a leleplezett tejek között, amely felerészben víz volt. 
 1955-ben volt egy vizsgálat, amikor a megvizsgált tejnek egyharmada volt tej, tehát voltaképpen nem is vizezett tej volt, hanem tejezett víz. Az akkori eset Balmazújvárosban történt, és 2000 Ft. büntetéssel jutalmazták. Ami abban az időben igen "szép" pénz volt.
 Rendszeresen ellenőrizték az átvett tejeket a csarnokokban, és Nyíracsádon átvett tejeknek egy alkalommal nem kevesebb, mint hatvan százaléka bizonyult vizezettnek. Ez persze abból is adódhat, hogy a "vizezős" gazdák adták le általában a legtöbb tejet. "
 Piacokon a tejföllel jódpróbát csináltak, itt is időről-időre  megbukott néhány asszony. 
 Az 1960-as években ellenőrizték például a felvágottakat, húskészítményeket is, így találtak köztük szennyezett kolbászt, túl zsíros, vagy vizezett hurkát.  
A kenyérgyárak ellenőrzésénél  fordult elő ugyancsak 1960-ban, hogy a rosszul sült kenyeret nem selejtezték, hanem bedarálták, és hozzáadták az épp sülő kenyérhez, de még arra sem erőltették meg magukat, hogy jól aprózzák meg, darab kenyérhéjak árulkodtak a műveletről a kenyérben, azon kívül, hogy az egész mű morzsalékos lett. 
 Volt olyan is, hogy a minőség ellenőrzők olyan paprikát foglaltak le egy vidéki boltban, ami petróleummal kötött házasságot, és nem selejtezték, úgy voltak vele, majd elviszi valaki...
 Rendszeresen megjelentek a presszókban, talponállókban az italválasztékot, mert gyakran vizezték azokat, és a presszókávé is sok esetben "gyengített" volt.
És hogy végezetül visszatérjünk a piachoz, voltak olyan trükkök is, amik az egészségre veszélytelenek voltak, csak jobb árúnak tüntették fel a silányabbat.
Ilyen volt a vágott baromfi lábának, bőrének festése, pompázatosan sárgák lettek a művelet után, vagy az - akkor még árulható - száraztészták színezése. Mely a csomagolásban úgy nézett ki, mintha teljes tojásos lenne, aztán főzésekor derült ki, hogy a szín egy része a főzőlében kötött ki - merthogy növényi festék volt szegénykém...
Fenti dolgok - nem teljességgel felsorolt - jelzik: a régieket sem kellett a szomszédba küldeni egy-egy huncutságért, próbálkoztak mindenfélével, - főleg a pénzéhesebbje...
Forrás: Hajdú Bihari Napló/1960.12.08/1967.1.06.
Fotó: Fortepan.hu/Urbán Tamás

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...