Azt tudod, hogy mi az a SICC?

Ez bizony egy olyan könyv, amiért egy kiskamasz nyúzta a szüleit, hogy legyen neki is... 
Csodák birodalma, izgalmak, érdekességek, rejtvények, bűvésztrükkök gyűjteménye... Minden olyan, amire egy "kölök" fantáziájának szüksége van...
Sicc - az tulajdonképpen nem a későbbi kiadásokon szereplő macska neve, hanem egy rövidítés,  a kötet alcíméé mégpedig: Szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok...
Generációk nőttek már fel rajta egészen 1935 óta. 
Alkotója nem volt más, mint a "rejtvénykirály" Grätzer József - aki egyben Karinthy Frigyes, a nagy író, költő személyi titkáraként is ténykedett. 
Amúgy a szónak van egy másik, hétköznapi  jelentése is: mégpedig az "Így". Egyáltalán nem lehetetlen, hogy Grätzer József erre a szóra is utalt a rövidítéssel, hogy a könyv lényegében arról szól, hogy ezt, vagy azt a mókát - így - kell csinálni.
Jópofa játékokkal, dolgokkal ismertetett meg bennünket, mégpedig úgy, hogy minden kísérlethez, érdekességhez elég volt az otthon fellelhető felszerelés.  
Megtanulták belőle a vihartól félők kiszámítani a villámlás távolságát. Egyszerűen a villámlás és a mennydörgés között eltelt másodperceket meg kellett szorozni kb. 330 m-el. Az eredmény megmutatta, hány kilométer távolságra görgetik a hordót. 
Megtudtuk belőle, hogy egy tojás héja nem is mindig kemény, egy kis ecet segítségével simán áttuszkolhatjuk egy szűk szájú üveg nyakán is, mindenkinek ámulatot okozva. 
Azt is megtudhattuk, hogy oldhatjuk meg, ha azt szeretnénk, hogy egy üvegbe - egy érett gyümölcs kerüljön, méghozzá jó nagy. Hisz a kívánt üvegünkkel ki kell baktatni a gyümölcsösbe, ki kell választani egy szimpatikus, még pici gyümölcsöt, azt természetesen azt természetesen nem leszedjük, hanem a gyümölcsöt az üveg száján bedugjuk, az üveget pedig az ágon rögzítjük, hogy ne eshessen le. Elkezd szépen nőni, pontosabban folytatja a már elkezdett folyamatot, és egyszer csak akkora lesz, hogy az üveg száján már nem lehet kihúzni. Idővel pedig normál méretűként szépen megérik. 
Amúgy így készítik azokat az italokat, amikben egy méretes gyümölcs van.
Sőt, ez a módja lényegében a kocka alakú görög dinnyének is, csak ott nyilvánvalóan nem üveggel dolgoznak...


A könyvet olvasva előbb-utóbb mindenki kipróbálta az eszperente nyelvet, ami csupa e-betűs szóból álló fogalmazás lényegében. Vagy ott volt a madárnyelv, vagy a kecskerímek, amiknek az a jellemzője, hogy fordítva is értelmesek, és az sem volt megvetendő móka, mikor azzal viccelődtünk, hogy melyik foglalkozáshoz milyen halálnem illik. Például az üvegesnek üveges lesz a szeme, az orvos az orvosolhatatlan betegségben szenved, a vadász eltávozik az örök vadászmezőkre... 
Aztán ott volt a számrajz, vagy betűrajz. Jópofa szórakozás valamit lerajzolni úgy, hogy csak betűket vagy számokat használhatsz hozzá. 
Aztán ott volt az árnyjáték, és egy csomó izgalmas dolog, amit megismerhettünk.
Most pedig két egyszerű feladvány:
Ülj le egy székre, vegyél elő egy papírt, tollat, vagy ceruzát.  Ha jobb kezes vagy, akkor jobb lábaddal írjál szép, kerek o betűket az asztal alatt, közben pedig a papírra rajzolj nagy, írott D-t. Ha ballábas vagy, akkor ugyanezt a bal oldallal csináld meg.
Biztos, hogy nem sikerül. 

Aztán ott a tojás trükk.  Előveszünk egy tojást, és fél pohár 20 %-os ecetet. A tojás belerakjuk. Így a tojásból eltűnik a Kalcium, megpuhul a héja. beleengedünk vizet a szűk szájú üvegbe, majd   óvatosan beleengedjük a lágy tojásunkat. Benne hagyjuk egy időre, ekkor a tojás héja ismét megkeményedik. Ha ez megtörtént, akkor már le is önthetjük róla a vizet, és ismerőseink gondolkodhatnak rajta, hogy tojt a tyúkunk az üvegbe...
Ha valaki pedig tovább nosztalgiázna, de nincs meg könyvespolcán a SICC - könyv, akkor a neten is megtalálhatja  EZEN A LINKEN. Kellemes nézelődést!
És egy kérdés... Neked a könyvből melyik volt a kedvenc időtöltésed?
loading...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!