Emlékszel rá, mikor Gálvölgyi János élő adásban hagyta ott a műsort...


...mert felvételizni ment a Színművészetire?
Volt egy régi tévéműsor, mely valamikor 1969 körül indult - úgy hívták, hogy Tízen Túliak Társasága.
Ennek első műsorvezetője pedig az előző évi Ki Mit Tud-on sikeresen szerepelt, országos hírnévre szert tett közönségkedvenc: Gálvölgyi János lett.
Ő ekkor épp 20 éves volt, úgyhogy a Pajtás újság riportjában nem csoda ha arról beszélt: közel áll hozzá a 10-14 évesek gondja-baja, meg tudja érteni őket.
Addig is népszerű volt a fiatal generáció körében - hisz egy volt közülük - innentől kezdve pedig valóságos kis sztár lett, ami azért erősen más volt abban az időben. Jobban a teljesítmény számított a sztárolásnál, kevésbé az, hogy bulvár hírekre alkalmas-e valaki, vagy sem. 
Ez a műsor kifejezetten az úttörő korosztálynak készült - abszolút nem politikai vonalon. Tájékoztató, beszélgetős műsor volt, ahol híres emberekkel, de tudósokkal, sportolókkal is találkozhattak a gyerekek.  Ugyanakkor beszélgethettek pszichológussal is a kamaszkor rejtelmeiről. 

Ebben az évben jelentkezett Gálvölgyi János a Színművészeti Főiskolára is, amiről rövidesen a műsor nézői is értesülhettek, mert adás közben történt meg, hogy egyszer csak felállt a műsorvezető és azt mondta: Neki most mennie kell, mert felvételizik...

Ugyan furcsa volt a hirtelen bejelentés, de a tettet siker koronázta, mint tudjuk - felvették, és nem is akármilyen színművész vált belőle. Utána a sorban Benkő Péter következett, egy ideig ő is vezette a műsort. Érdekesség, hogy egy házban nőttek fel.
Gálvölgyi János gyermekkorában bábművésznek készült, imádott bábozni, és sokat fellépett iskolai rendezvényeken. 
Aztán rájött, hogy egész jól megy neki a hangok utánzása, és bele tudja élni magát más ember szerepébe. Elkezdett ismert embereket utánozni, és néha meg is tréfálta vele rokonságát, barátait. 
Már ekkoriban is arra törekedett, hogy műsoraiban ne csak az ismert emberek hangját, hanghordozását és mozdulatait sikerüljön elkapnia, hanem megcsillantson egyéniségükből is valamit. 
Meg is nyerte a Ki Mit Tud-ot, de ekkor még nagyon izgalmasnak tartotta a TTT műsorvezetését is, hisz sokszor rögtönözni kellett, állandóan változott a helyzet, nem lehetett elbambulni. 
A felvételek során volt olyan eset is, amikor a stúdióban - még kamerákon kívül lévő - csimpánz egy széket a stúdió falához vágott, mely széttört, és majd még utána kellett közelébe kerülnie.  Nem tudta így, mire számíthat, de jó pofát kellett hozzá vágnia.
Majd később derült ki, hogy nem csak a csimpánz, hanem a vele együtt érkező kölyök oroszlán is ideges volt, még kint a folyosón megijedt egy létrától rendesen, és olyan hirtelen bújt gondozójához, hogy annak nadrágja erősen megsínylette a manővert...
Amúgy ebben az időben lett megszokott iskolákban a pinceklub. Nem véletlenül, mert a TTT műsora úgy lett kitalálva, hogy egy pinceklubból jelentkezik. 
Ez után kezdték sok suliban hasznosítani, berendezni az iskola pincéjét...
Forrás: Pajtás, 1969. április 24. -i-n
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!