Emlékszel még a rendszerváltás környéki TV-shop-os méregtelenítő lábfürdőre?


És a bomber dzsekire? Vagy a szobaantennára, ami műholdat is vesz?


Közeli rokonom mániákus vásárló volt. 
Nem csak a tv-shopos termékekért őrült meg, hanem jöhetett más is, például a Zepter. Persze, ez utóbbinak legalább van minősége, de hogy szükségszerűek is - az már nem biztos. Ráadásul az üzletkötők rábeszélőkéje legalább olyan színtű, mint a tv-shoposéknak. 
Így vásárolt tőlük lámpát, légtisztítót, víztisztítót - nagyon-nagyon drágán. A piaci ár többszöröséért. 
A lámpát például úgy sózták rá, hogy az üzletkötő kislány elmondta neki, hogy ő is, akárcsak a rokon cukorbeteg, de mióta használja a lámpát  a színterápiával, és a hasnyálmirigyét sugározza vele, azóta kigyógyult belőle... Aki ért egy picit is a dolgokhoz, az tudja hogy ez lehetetlen, mert a fiatalkoriból gyógyulni sajnos lehetetlen.
De nem állt ám meg itt csak a menő cégnél, mivel nap közben majd mindig ment a tévé, már a kilencvenes években felfigyelt a tv-shop-os termékekre.
Megrendelte a méregtelenítő lábfürdőt, amit úgy kellett használni, mint egy átlagos, vízsugaras lábfürdőt, csak hozzá kellett adni egy szert, és az intézkedett róla, hogy a lábon át távozzanak a mérgek. 
Pár perc után tiszta barna lötyi-pötyi lett a víz a láb alatt, és meg lehettél így győződve róla, hogy hat. Elszörnyedve hallgatott aztán egyszer egy tévériportot, ahol utánajártak a történésnek, és kitárgyalták, hogy pont a hozzáadott só miatt barnul be a víz, nem pedig a mérgek miatt. 
Persze azért kételkedett. No nem a szerkezetben, hanem a riportban... Biztos, csak le akarták járatni a kitalálóit... Összeesküvés elmélet...
Mágneses karkötő - a vérnyomásra... Meg volt győződve róla, hogy használ, mindaddig, míg egyszer a magas vérnyomás miatt piszok rosszul lett, az utcáról kellett beszállítani a kórházba.
Aztán vett bomber dzsekit a párjának. Azt hitte, hogy még a hagyományos fajta, aztán megérkezett egy nagyon-nagyon silány utánzat...
Hirdették a  műholdvevő szobaantennát, aminek annyi köze volt egy szatelit antennához, hogy annak kicsinyített mása volt. De még a földi adást is nehézkesen lehetett fogni vele, de az is lehet, hogy nem tett neki jót, kertvárosi övezetben laktak...
Megvette a Kosmodisket, mert bizony gerincsérvvel küzdött már évtizedek óta. Először persze lelkendezett, hogy milyen jó, aztán kötelességtudóan felkötötte, de mindig mondogatta, hogy neki nagyon fáj még így is, pedig még a Kosmodisk is könnyít fájdalmán...
Vett aprítót, ami mindenre használható volt. De még a régi kávéőrlő is gyorsabban aprította a mákot, mint az. És bár húsdarálásra is használható lett volna - legalábbis az ígéretek szerint - csak erőlködött, nyekergett neki, nem vitte egy cseppet sem... Persze meg lett magyarázva: Nem tarját kellett volna aprítani vele - csont nélkül persze - hanem valami puhább húst, és teljesen apróra vágva... :)
Aztán vett HotPan-t, ami egy jó drága serpenyő lényegében. Árammal működik, és zabálja is, semmi értelme, de megvette. Használta kétszer, aztán berakta a nagy, beépített szekrénybe.
Aztán vett gyapjú ágyneműt - jó drágán - aminek gyapjú tartalma úgy rémlik 15 %. Ágymelegítőt az agyonfűtött lakótelepi lakásba. Sarokreszelőt, amit bármikor, bárhol elővehet, mert összegyűjti a lereszelt bőrt - potom tízezerért... 
Vizes porszívót, ami egy hét használat után már gyengébben szívott, mint a régi.  
Vett egy felfújható kanapét is - arra az esetre, ha vendégek jönnek. Igaz, hogy volt vendégszoba, és még plusz ágyak is, de mi van, ha többen odatámítanak...?
Az első vendégnél elkezdett ereszteni, aztán meg feldobta a talpát. 
Sorolhatnám szinte a végtelenségig, de a legjobb mégis a hősugárzó volt, aminek fogyasztása - ígéretesen valami nagy semmi lett volna - hatalmas helyiséget befűt, picike, és ami a minőségét jelzi: a NASA használta, ezzel fűtötték az űrhajókat. 
De tényleg... Ez is valami shop-os termék volt, még abból a fajtából, amit színes képes újságok hátulján is terjesztettek.
És bedőlt sok-sok ember. Tanult, és tanulatlan - hisz ez a kor még az volt, amikor az emberek hittek a médiának. 
Ami a tévében, vagy írásban megjelent, az csak igaz lehet.... Akkor még így tartották...
Aztán meg ha fáj, 

Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!