Éjszaka akár mínusz 12 fok is lehet... De milyen hidegek voltak régen?


És miért fagy meg nagy hidegben a bajusz, és miért kell törölgetni állandóan az orrod?
Biztos mindenki hallott már olyan családi történetet, hogy mínusz 40 fokban mentek dolgozni, taposták a havat, csak kendővel, sállal az arcon lehetett kibírni a hideget.
Nekem például édesanyám mesélte, hogy az esküvőjükkor mínusz 40 fok volt, amit akkor elhittem gyerekként - ma már tudom, hogy nagyított az emlékezet. 
Az eddigi leghidegebb Magyarországon Görömbölytapolcán volt, 1940-ben, méghozzá mínusz 35 fok...
De már ebben az évezredben is előfordult kemény alsó érték - 30 fok volt Zabaron. (ez a helység a mínuszok "székhelye")
Azért ez nem semmi.  
Az más kérdés, hogyha ez a mínusz 35 fok száraz, akkor még valahogy elviselhető - jól felöltözve, nyakig beburkolózva, kesztyűben, sapkában, jó vastag lábbelivel a lábon. 
De ha még párás is hozzá a levegő, netán fúj az északi szél, akkor még ennél is jóval hidegebbet érzünk. 
Ezért fordulhat az elő, hogy egyik alkalommal nincs gondunk a mínuszokkal, másik alkalommal, mikor nyirkos az idő, akkor meg úgy érezzük, hogy szabályosan megdermed arcunk.
Láttál már olyat, amikor az arcszőrzet is jeges? Ez vajon mitől lehet?
A jég a tüdődből kiáramló pára megfagyva - ez főleg az orr környékén látható, férfiaknál a bajusz a kitüntetett helye, és persze az orr szőrzete. 
A tüdőből kiáramlik a meleg, párás levegő, kiérve félig-meddig a szabadba "szembejön vele" a kinti hideg. A pára lecsapódik, aztán mikor kellően lehűlt, akár meg is fagyhat. 
Nagy hidegben akár a haj első tincsei is megfagyhatnak így, valamikor régen előfordult, ma már ritka az ilyen mínusz.
Az sem ismeretlen az emberek előtt, hogy nagy mínuszoknál az ember orra a szabadban bizony el-elcseppen, és nem kell hozzá betegnek lennie.
Ez is védekezése a szervezetnek. 
Ugyanis az orr nyálkahártya minden szélsőségre érzékeny. Ha megfagyna, vagy kiszáradna, akkor az megnyitná az utat a kórokozók előtt. Így hát a nyálkahártya - aminek nem véletlenül "nyálkával" kezdődik a neve - még több váladékot termel, így lényegében leszigeteli orrunkat. 
Úgyhogy ez nem baj, sőt - jót tesz nekünk.

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...