Vasárnaptól végre hosszabbodnak a nappalok!

Vasárnap, hajnali 4 óra 19 perckor elérkezünk végre a téli napfordulóhoz, mely egyben a csillagászati tél kezdete is az északi féltekén. 
Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve - az első napot kivéve - minden nap 2-2,5 perccel hosszabbodnak a nappalok, vagyis havonta átlag egy órával később sötétedik, mint korábban.
Amúgy egy érdekesség még: Nem minden évben esik december 21-re a téli napforduló, mint hogy az idén sem.
Egyszerű megjegyezni, mikor történik ez a csillagászati esemény egy nappal később: ez minden 4. évben fordul elő, közvetlenül az olimpia éve előtt. Vagyis minden 4-el osztható évünk előtt. 
Minden más évben 21-e ez a vízválasztó időpont. 
A napok hosszabbodása reményt keltő, hogy talán végre - belátható időn belül - elérkezik majd a tavasz.
Ugyan még előttünk az év általában leghidegebb hónapja: a január, de mégis csak más érzés az, ha 5 órakor már nincs korom sötétség, más az ember hangulata, és az idő előre haladtával a napsütéses órák száma is több lesz majd. 
Viszont a január az még hideg - ez szinte tuti. De hogy melyik hónap lesz a leghidegebb a tél folyamán arra manapság már nem lehet "mérget venni". 
Mi még azt tanultuk, hogy az év első hónapja a biztosan leghidegebb, hisz ilyenkor még a napsütéses órák száma alacsony, a Nap sem melegít még úgy,  az éjszakák még viszonylag hosszúak, és eddigre már a talaj hőmérséklete igencsak alacsony, és magában már az is hűti a levegőt. Felmelegedéséhez pedig szükséges a sok-sok napsütés. 
Mára erről már úgy írnak, hogy  a téli időjárás lényegesen kiegyenlítettlenebb, mint a nyári, annak dacára, hogy még mindig a három téli hónap közül a január viszi el a pálmát a leghidegebb középhőmérséklet terén.
 De már csak az esetek felében "ő a nyertes". 
Fotó: Fortepan.hu/Mészöly Leonóra


Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...