Tudtad, hogy régen köszöntek egymásnak az emberek?Az üdvözlés régen természetes volt

Ezt most irónia, de van igazságalapja rendesen...
Jártál már falun? 

Ha végigmész az utcán  mai napig köszön mindenki mindenkinek. Ha nem ismernek akkor is, mert ez a természetes. 

Így adják meg a tiszteletet - és így várhatják el tőled. 
Ha valaki vidéken nőtt fel, akkor belenőtt ebbe,  és bárhová került élete során, akkor köszönt mindenkinek - mindaddig, míg h...nek nem nézték...
Hosszú ideig városban is szokás volt, egy-egy utca lakói közt, vagy lakótelepen a lépcsőháziak egymást üdvözölték - akár ismerték a másikat, akár nem. 
Íratlan szabály volt régen, hogy kapun belül mindenki köszön mindenkinek. Ha látta a másikat már máskor is, avagy ha nem.
Annyi a különbség, hogy faluhelyen nem csak köszöntek, köszönnek - legalábbis az idősebb korosztály még tartja ezt a szokást - az emberek egymásnak, hanem legtöbbjük ismeri is a másikat, de minimum annyit tudnak róla, hogy kinek a "kije". 
Városon ilyen nincs. Még sokszor azt sem tudják,  hogy a házban lakik-e a másik. Vagy melyik emeleten. Egyszerűen nem érdekli az embereket. 
Szeretnek minél távolabb lenni. Távolságot tartani. Úgy gondolják: Abból baj nem lehet.
Kész csoda, ha két közvetlen szomszéd legalább időlegesen jól el van egymással. Helyette sokszor szálkát keresnek a másik szemében, még akkor is, ha a sajátjában gerenda van...
Széthúzás van, nem ismer senki senkit igazán, de annyira igen, hogy megy a pletykálódás. 
A régi, összetartó közösségekben lehetett számítani a másikra.  Még akkor is, ha kibeszéltek dolgokat - ha volt valami probléma, akkor a segítségen voltak. 
Figyeltek mindenre, és mindenkire. Tudták, ha idegen jött, figyelték hová tart. 
Biztonságban érezhették az emberek magukat, mert egy közösség részei voltak.
Most egy panelházban az mászkál, aki akar, és az, aki bejut bármilyen fondorlattal. 
Senkit nem érdekel mi célból jött, és meg se kérdezik. Sokszor persze nem azért, mert nem akarnák tudni... Általában nem merik, mert még őket teremtené le valaki.
Úgyhogy mindenki el van magának, a saját  örömével, bajával, problémájával.
Pedig milyen jó volt az a régi világ, amikor másra is lehetett számítani... amikor az örömöt, bánatot - mindent meg lehetett osztani...
Fotó: Fortepan.hu/Hegedűs Judit

Megjegyzések

 1. azért ne vegyél mindenkit egy kalap alá mert van olyan aki most is köszön a másiknak a városban is vagy te nem szoktál amúgy arra kíváncsi vagyok hogy te szoktál e minden egyes embernek köszöni ha csak látásból is ismered akár az utcán vagy akár a lépcsőházban ha ismered ha nem vagy csak te is ilyen képmutató ember vagy.

  VálaszTörlés
 2. Más világot élünk mint annak idején, bár egy panelházban még az idegen is köszön nekem meg viszonozva is habár már nem ott lakok, de egy faluhelyen is köszönök ha köszönnek ha épp nem arra nézek, és rám köszönnek köszönök vissza én is, de faluba sose laknék sok a pletykás az olyanokat tudnak terjeszteni ami rohadt messze áll a valóságtól.

  VálaszTörlés
 3. Én azt tapasztaltam, hogy köszönnek az emberek egymásnak a panelházban is, legalább is nekem, pedig nem ismernek, mert csak ideiglenesen vagyok itt. Vidéken, meg pláne, szép, hogy megtartják még ezt a szokást.

  VálaszTörlés
 4. Itt válunk is ez a szokás. Nem kell bezárni a kaput, ha elmegyünk a boltba. Kerékpárt sem lopják el.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...