Tudtad, hogy régen 24-én olcsóbb volt a fenyő?

És ha csak fenyőág kellett, azt ingyen megkaphattad?


Aztán ahol az udvaron állt egy-két nagyobb fenyő, ott általában ünnep tájékán megjelent valamelyik  szomszéd, amelyik nem volt úgy eleresztve, vagy olyan, aki nem szívesen adott pénzt fára, mert minek - saját magának?
De azért mégis szerette volna érezni a karácsony hangulatát, amit akkoriban még Karácsonynak hívtak - nagybetűvel...
Szólt a gazdának, vagy a gazdasszonynak - nálunk konkrétan Mamának, hogy adjon már egy ágat, ha nem sérti meg a kéréssel.
És általában adott... Mert miért ne adott volna? - régebben könnyebben megesett az emberek szíve a szegényeken, hisz életében mindenki keresztül ment akkortájt hasonló helyzeten. Tudták, hogy mi az a Nincs... 
Valamikor az ötvenes-hatvanas-hetvenes években karácsony előtt 4 héttel a fenyőfa árusok már az utcán voltak.
Volt egy réteg, aki biztosítani akarta, hogy mindenképp jusson neki fa - az áruhiány miatt nem bíztak az ellátásban. 
Így aztán hazavitték, és már hetekkel az ünnep előtt lógtak ki a fák az erkélyről, ablakról, házaknál pedig a fáskamrában, vagy a fészerben rakták le. Így felhasználásig hidegen voltak, nem hullajtották a lombjukat, és még a gyerek elől is dugva voltak.
Volt, hogy mire eljött az ünnep, addigra a tűlevelek potyogni kezdtek, és kénytelenek voltunk újat beszerezni. Ez is megesett.
Jó páran voltak, akik eleve az utolsó napra paríroztak. Tudták, hogy ilyenkor már az árusok szabadulni akarnak portékájuktól, potom pénzért hozzájuthatnak majd a karácsonyfához. 
Ez szűnt meg valamikor az ezredfordulón. Onnantól kezdve még 24-én késő délután is teljes áron árusították a fenyőket - a szegényebb vevők megrökönyödésére.
Egy ideig még a fák lehulló ágait ingyen megkaphatta aki kért az árustól, idővel már ezt is pénzért osztogatták. Üzlet volt benne. Hiába hogy amúgy kidobandó lenne, meg a fa árát már megkapta, mikor eladta: miért ne lehetne egy kis plusz pénzt is  leakasztani róla?
Manapság már nem is csodálkozok szinte, mikor egy-két semmi ágat 7-800 Ft-ra tartanak. Aztán ha nem kél el elszállítják, vagy mehet a szemétbe.... 
Ez van... Ez az igazi "üzleti szemlélet..."
Fotó: FSZEK BUDAPEST GYŰJTEMÉNY / SÁNDOR GYÖRGY/SÁNDOR GYÖRGY FELVÉTELE 

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...