Tudtad, hogy nem mindig volt ünnep december 26?

És mi ez az ezüst, meg arany karácsony?
De haladjunk sorba. Miért nem volt mindig ünnep karácsony másnapja?
Mert hogy nem illett volna a képbe, hogy egy alapvetően vallásos ünnepet hosszan megüljenek. 
Az ötvenes évek eleje a Rákosi korszaké. 
A magyarokat próbálják "jó" útra terelni, úgy döntöttek: innentől kezdve materialisták lesznek, nem kell nekik egyik vallás sem. 
Ott vannak az oroszok, milyen jól megvannak nélküle - leutánozzuk...!
Így született meg a korszak egyik első lépéseként a Fenyőünnep, amikor talán a Télapót, talán a Télapó közelítő végét  :) ünnepeltük.  Illetve családon belül - legalábbis felnőtt körben - még mindig a Jézuskát vártuk, de csendben, a világért sem énekelve, hisz a falnak is füle lehet.
Ekkortájt történt meg az is, hogy azt a jó szokást is elsüllyesztették, hogy a munkáltatók már Karácsony előtt elkészítették a bérszámfejtést, ami azt jelentette, hogy a dolgozók megkapták még az ünnep előtt a következő fizetés. 
Ez Állam Bácsi nyilvánvaló gondoskodása volt - így jelezték: majd mi figyelünk helyettes, el ne költsd fölösleges dolgokra idő előtt a pénzed!
Úgyhogy: ha csak nem esett 24-e vasárnapra, a Fenyőünnep egyetlen napos volt. 
Hogy aztán ez meddig tartott, nem tudom. Gyermekkoromban nem az volt a lényeg, hogy ez az ünnep hány napos, csak hogy legyen, és ajándék is legyen. 
Egy biztos: A hetvenes években már két napos ünnep volt ismét, és annyira már nem forszíroztuk Fenyőünnep jellegét, kezdett ismét Karácsony lenni.  És ekkor már a fa alatt időnként elkántáltuk a Mennyből az angyalt.
És hogy honnan a kereskedelemben használt ezüst, és arany vasárnap kifejezés?
Nos, ez a történet is az ötvenes évekre nyúlik vissza.
Ott volt a kereskedelem, aminek jeleznie kellett, hogy közeleg az ünnep. Épp ideje, hogy a mai szemmel szűkös választékból próbálj valamit vásárolni szeretteidnek. 
Mivel az ország egycsapásra ateista lett, mert annak kellett lennie - nem jelenhetett meg újságban, vagy molinón, hogy: Advent 3., vagy 4. vasárnapja. Mégis csak furcsa lett volna vallásos jelzőt használni egy akkortájt ateista, materialista ünnepváró elé. 
Így esett meg, hogy kitaláltak egy "modern" jelzőt helyette, ami azért kifejezi azt, hogy valami nagy dolog készülődik, ha már az bevezető időszak is ezüsttel, arannyal kezdődik. 
Végül ezeket a jelzőket olyannyira megszoktuk, hogyha azt halljuk: Itt az Ezüst karácsony, akkor tudjuk: ideje sietni az előkészületekkel. 

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...