Tudtad, hogy forró vízzel gyorsabban lehet tüzet oltani?



Persze ezt főleg elméletben jó tudni, gyakorlatban ritkán alkalmazható információ

És ráadásul a meleg víz még hamarabb meg is fagy.

Valamikor, vagy harminc évvel ezelőtt - még a román határ közelében éltem - hideg novembert éltünk meg. 


November vége fele már kemény fagyok voltak még napközben is. Mínusz 10 fok környékén lehetett a hőmérséklet.
Ismerősöm, Miklós bácsi gondos gazda lévén figyelte, hogy minden állat előtt befagyott a víz, valamit tenni kéne.
Úgy okoskodott, hogy visz ki nekik meleg vizet, az hosszabb ideig lesz folyékony előttük.
Meg is történt. 
Elsőnek a kutyának borított, utána jöttek a csirkék, a disznók, aztán a két marha, meg a ló. Mindenki megkapta a magáét, közben egy kicsit szöszmötölt, nem sokat csak pár perc volt, amit pluszban ténykedett, aztán épp indult volna befele, amikor rácsodálkozott: a kutya előtti víz már be is fagyott...
Hogy lehet ez? Nem akart hinni a saját szemének. 
Ennek annyi a magyarázata, hogy a meleg vizet nem csak épp langyosította, hanem a sparhelten lévő tartályból, ami jó ideje melegedett - vette, és a nagy fazékból, ami szintén már órák óta fent volt. A teheneknek, lónak csak a bent lévőhöz rakott egy keveset, a tyúkok, meg a kutyák tiszta meleget kaptak, mert hogy ők kint vannak. 
És mivel órákig melegedett, ezért aztán a bennük lévő gázok, és ásványi anyagok, sók eltávoztak, kiváltak. S mivel már nem "tartózkodtak benne", ezért a víz fagyáspontja magasabb lett, vagyis könnyebben fagyott meg. 
Ezt egyszerűen úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a meleg víz hamarabb fagy,  mint egy hideg, mert nem kell annyira lehűlnie. 

Eddig rendben. De mi van a tűzoltással? Az miért működik fonákul, mint ahogy az ember elképzelné?
Hisz mi lenne a természetes? 
Ha oltani akarunk, akkor hőt akarunk elvonni. Nem?  Hőt meg mivel lehet hatékonyan elvonni? Természetesen valami hideggel - gondolnánk. 
Ez viszont érdekes módon nem mindig így működik.
Tudni kell, hogy amikor vízzel tüzet oltunk, akkor nem csak annyi történik, hogy a víz csökkenti az égés hőmérsékletét, hanem közben az elpárolgó gőz elzárja az oxigént a  tűztől.
A hűtéshez viszont kevesebb energiára van szükség, mint a halmazállapot váltáshoz. Vagyis ahhoz, hogy a víz gőzzé melegedjen valamelyest hosszabb idő kell, ha hideg vizet öntünk rá, mintha meleget. 
Az már más kérdés, hogy ez nem egy olyan időveszteség, ami miatt érdemes lenne melegíteni a vizet tűz esetén. 
Érdekes tudni, de ennyi az egész.
Viszont, ha hirtelen egy kisebb tüzet akarunk eloltani, és van hideg, és készen forró vizünk is, akkor érdemesebb a forróvizes edény után nyúlni.
Kivétel, ha a tűzet egy elektromos szerkentyű okozta, , vagy netán zsiradék, vagy oldószer. 
Ezeknél vízre még csak ne is gondoljunk, mert több bajt okozunk, mint hasznot.
Fotó: Fortepan.hu/Nagy Gyula

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...