Tudod, hogy miért lett sasfejes a szikvizes üvegek fejének csőre?
Mert hogy eredetileg ugyanolyan sima volt, mint az utóbbi időben...
Régen, a múlt század elején még nem volt otthoni szódás szifon, mindenki a szikvizestől, vagy pedig a boltban vette meg családja szükségletét. Mivel tömeg gyártott volt már, olcsónak számított. 
Eleinte sima csőrrel készítették - nem gondolt senki, semmi rosszra...
Ezek még szép, míves, színes üveges - ónfejes palackok voltak.
Egy idő után azonban áttértek sasfejes verzióra - és ennek is meg volt az igencsak lényeges oka.
Ugyanis, mint amúgy is tudjuk magunkról - a magyar ember mindent hasznosítani próbál - amit csak tud.
Ekkoriban még a szorulás megoldásának szinte egyetlen módszere volt a beöntés, melyhez
külön eszköz is volt majd minden háztartásban, úgy hívták hogy irrigátor.
De macerás volt. Elővenni, feltölteni langyos vízzel, aztán valakit a családból rávenni,  hogy segítsen a bajban. Kényelmetlen helyzet - el kell ismerni - valóban.
Így aztán egyik honfitársunknak egyszer csak eszébe jutott - hogy lenne itt egy szerkentyű, amit simán lehetne erre a célra IS hasznosítani.
Hisz a szikvizes üveg fel van töltve vízzel, ha nem jéghideg a benne lévő folyadék, akkor nagy problémát nem okozhat, ráadásul kis ügyeskedéssel nem kell a szorulás megoldásához segítség, saját maga megpróbálhatta az emberke elintézni.
Ezen kívül lett még egy másik kedvelt módja a benne lévő víz, és annak nyomásának hasznosítására - ezt a módszert pedig az éjjeli pillangók dolgozták ki - vendég utáni kimosakodásra hasznosították. 
Hogy aztán hogy tudódott ki az egész - nem tudni. 
Mindenesetre egy idő után orvosi rendeletre tértek át a különleges, sasfejes szikvíz árusítására, ami megakadályozta - legalábbis közvetlenül - a nem rendeltetés szerinti használatát...
Így gyártották állítólag egészen a háborút megelőző időkig - később viszont már visszatértek a sima csőrű szikvíz forgalmazására. 
Fotó: Pinterest.com

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...