Szilveszterkor miért használunk szerpentint, confettit, dudát, álarcot?


Ennek a kérdésnek a megértéséhez is a múltba kell visszatekintenünk, és a megoldás a régi népszokásokban, hiedelmekben keresendő.

Milyen érdekes, hogy bizonyos dolgokban már nem hiszünk - legalábbis legtöbbünk - ettől függetlenül modernizált formában még tartjuk a szokást, ezek a dolgok például valahogy velejárói lettek a Szilveszternek.
Régen úgy tartották, hogyha hosszúra nyújtunk valamit Szilveszterkor, mint például rétest - akkor egész évben hosszúra nyúlt, évig tartó szerencsénk lesz...
Az apró dolgok kifejezetten jót tesznek ilyenkor, hisz ott a lencse, a bab, a borsó, ami szintén szerencsét hoz.  De ott a pezsgő alapanyaga - a szőlő, és a benne lévő buborékok is jelképezik szerencsénket, pénzünk mennyiségét. 
Így aztán a confetti is a bőség jelképe.
A duda az az ártó szellemekkel kapcsolatos. Minden alkalommal, mikor ezeket el akarták űzni a háztól, akkor a régiek zajt csaptak. Ennek maradványa a szilveszteri dudázás, az éjféli tűzijáték, és petárdázás.  És ilyenkor a pezsgőt is szívesebben bontjuk durranással...
Más kérdés, hogy ezen nézetünkön háziállataink nem igazán osztoznak, ők inkább ártó szellemeket látnak bennük, nem fordítva. 
És ott az álarc, ami főleg régebben - hozzátartozott az év utolsó napjához.
És bizony ez is az ártó szellemek miatt. 
Ugyanis, ha álarcot viselünk, akkor biztosan nem ismernek fel minket - eltávoznak.
Egyes helyeken még manapság is szokás éjfélkor nem pezsgőt durrogtatni, hanem valami magaslatra felmászni - akár szalma, vagy szénakazal - bálás - tetejére, és onnan kolompolni. 
Ezzel is a rossz szellemeket kergetik el - régen még tudatosan - ma már csak hagyomány szinten.
Fotó: Pixabay.com/annca
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!