Szereted a sárgaborsót? És azt tudod hol terem?




Na persze, hol teremne máshol?- nyilván a földeken....
És mit szólsz hozzá, pont ott ahol a zöldborsó, ugyanis bármilyen furcsa, de egy és ugyanazon növényről van szó. 
Van a zöldborsó, ami mikor zsengén leszeded, akkor szép zöld, fényes szemekkel, először még
vékony, majd később már egész rágós héjjal. 
Ekkor nagy eséllyel már nem is teljesen gömb alakú -persze fajtától is függ - vénnek mondjuk. 
Megvénül a borsó.
De ha még ettől is később szedjük le, hagyjuk kiszáradni, akkor elveszti szép, zöld színét, besárgul.
Tehát a zöldborsónk mikor megvénül is megszárad - sárgaborsóvá válik.
Ha belső héjától megfosztják - lehántják - akkor két fél kis borsóra válik, amik tulajdonképpen a sziklevele. 
Ezt vásárolhatod meg kimérve a boltokban.
Néha azonban lehet kapni ugyanolyan csomagolásban zöldborsót is. Olyan, mint a sárgaborsó, csak zöld száraz szemekkel.
Ennek annyi a nyitja, hogy korábban szedik le, ezért az íze is lágyabb, nekem például finomabb.
A sárgaborsó amúgy egy nagyon tápláló növény, hüvelyes, magas fehérjetartalommal. Kifejezetten jót tesz a vesének, és sokféle étel készíthető belőle - bár legtöbben megrekednek a főzeléknél.
Magas fehérjetartalma, és kellemes íze miatt fasírtot is összehozhatunk segítségével, ízesíteni pont úgy kell, mint a húsos fajtát, talán valamivel kevesebb kenyeret adva hozzá.
De főzhetünk belőle levest is, egy kis levesbetéttel nagyon kellemes étvágygerjesztőt hozhatunk össze.

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...