Rác ponty egyszerűen - és hasonlóan az "igazihoz"





A hal a legtöbb családnál hozzátartozik az ünnepi asztalhoz.Ez még a böjti időszakból marad fenn, akik ilyenkor nem esznek sertéshúst - Szenteste - azok végtére is még mindig a böjti ételsort fogyasztják modernizálva.
 Szenteste a mai napig általános a halászlé és a rántott hal fogyasztása Egy kis változatosságként a rácpontyot szoktuk "elővenni", ami egyszerűsége ellenére egy csodálatos étel, változatosabbá teheti az ünnepi étkeket. 
 Kétféle változatát ismerem, az egyik a hagyományos, a másik pedig egy rendkívül leegyszerűsített, de érdekes módon nagyon kiemeli a hal ízeit. 
 Bármelyik lehetőséget választjuk mindkettőhöz szükséges: 

 2 kg ponty szelet - lehetne persze egyben is, de mégis másabb, ha egyenletesen oszlik el 
 1,5 kg burgonya 
 legalább fél liter tejföl - nem finomföl, frissföl, mert az más dolog  
10 dkg lehetőleg füstölt szalonna 
 fűszerpaprika 
liszt nagyjából 10 deka
 zsiradék 
 bors 
 só 

 Az első a leegyszerűsített verzió lesz, ehhez kell még néhány deka liszt is a forgatáshoz. 
 A halat megtisztítjuk, besózzuk. 
Ha ha tudjuk irdalni tökéletes, ha nem, akkor sincs semmi, a karácsonyi vacsorához még passzol is a szálkával szöszmötölés. 
 A burgonyát kis sóval héjában megfőzzük, leöntjük hideg vízzel, aztán megtisztítjuk, vékonyra karikázzuk. 
 A tepsi alját kizsírozzuk rendesen, vagy olajozzuk, aztán a burgonyát szépen, sorjában rárakjuk. Megsózzuk. 
A besózott halat paprikás lisztbe forgatjuk, majd a krumpliszeletekre rakjuk sorban. 
Óvatosan megszórjuk borssal. 
 Ekkor elővesszük a tejfölt, ezen is egy kicsit sózunk, rakunk bele paprikát, hogy színe rózsaszínes legyen, ezzel leöntjük az egészet, hogy egyenletesen mindenhol érje.
 Szépen elsimogatjuk rajta. 
Pici zsiradék a tetejére, a legjobb, ha kis szalonnát kisütünk apró tepertőnek, és azzal borítjuk le. 
 Első körben letakarjuk fóliával, úgy rakjuk be a sütőbe, aztán mikor már kezd illata lenni levesszük róla, és egy cseppet  pirítjuk. 

 Másik verziónál ugyanezek az alapanyagok, csak kell még hozzá 

 fél kiló zöldpaprika 
 nagyjából azonos mennyiségű paradicsom
 és hagymakarika két szép hagymát szeletelve 
 tehetünk bele összetört fokhagymát is, de ez nem feltétlen kell. 

 A krumplit ugyanúgy megfőzzük, tisztítjuk, szeleteljük, lerakjuk a tepsibe. A hagymát felszeleteljük vékonyra, majd a paprikával, és a paradicsommal is így járunk el. 
 Én ezeket lazán össze szoktam keverni, csak épp, hogy átforgatni, hogy elvegyüljön. Ha rakunk bele fokhagymát, azt is teljesen aprón, vagy átnyomva belekeverem. 
 Jó felével megszórjuk sózás után a krumpliszeleteket, erre megy a paprikás lisztbe forgatott halszelet, majd ezt is megszórjuk a paprikás-paradicsomos-hagymás keverékkel. 
Kicsit sózunk rajta, mert a zöldségek azért édesek, nem jönne ki a hal íze, márpedig a nélkül nem olyan ütős. 
 Mehet rá egy pici bors, de csak gyengéden.
 Ezután pedig jöhet a paprikával és egy csepp sóval elkevert tejföl, ugyanúgy elegyengetjük, és leöntjük a kiolvasztott, pörcös szalonnazsírral. 
 Fóliával letakarjuk, előmelegített, 180 fokos sütőben legalább fél órát fólia alatt sütjük, majd levéve róla a fóliát pirítjuk. 
 Fergeteges.
Fotó: Lakberendezes.hu
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!