Pörköltkészítés cigányosan


Miért cigányos a pörkölt?
Ennek egyszerű a magyarázata: cigányok készítik. És mivel ő készítik - az ő ízvilágukat tükrözi. 


Alapvetően ugyanazokkal a fűszerekkel dolgoznak mint mi, de más arányban. Szeretik nagyon a csípős ízeket, jóval több hagymával főznek, épp ezért rendkívül erőteljes ízűek ételeik, és nagyon szaftosak. 
Minimális vízzel főzik a pörköltöket, csak annyit tesznek alá, ami feltétlenül kell. Tehát a szaft a zsiradékból, a hagymából, és lecsóból és a hús moszadékokból áll, így csodálatos harmóniát alkot. 
Vöröshagymát ugyan sokat használnak, viszont a fokhagymával csínján bánnak, hagyományosan nem is használták.
Míg a magyarok hol tésztát, hol nokedlit, hol krumplit főznek a pörköltekhez, a cigányság kifejezetten a nokedlit szeretik. Nem raknak a nokedlibe annyi tojást, mint a magyar háztartásokban, vízzel hígítják - tehát lényegében takarékosabb. 
És még egy: Hatalmas adagokat főznek - mindenből. 

Hozzávalók:
3 kg disznóhús, vagy egy jókora baromfi
5-6 fej szép vöröshagyma
20 dkg zsír
5-6 evőkanál fűszerpaprika
legalább 2 kanálnyi csípőspaprika
2 evőkanálnyi őrölt bors
legalább fél kiló tv-paprika
legalább fél kiló paradicsom
és még beleraknak minimum 1 cső csípőspaprikát is
3 evőkanál só

Nokedlit, galuskát készítünk, ami legalább egy kiló liszttel készült.
Hozzávalók:
1 kg liszt
fél liter víz
1 evőkanálnyi só
3-4 tojás

A sertéshúst feldaraboljuk, nagyjából kockázzuk, de nem kell teljesen apróra. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, várunk míg üveges lesz, aztán rászórjuk a paprikát, - ezt lehúzva a tűzről - felkavarjuk, aztán már a tűzön hozzáadjuk a kockázott húst. 
Sózzuk, belerakjuk a csípős paprikát, felkavarjuk és lefedjük. Így főzzük, míg puha nem lesz. Mindig csak annyi vizet öntünk rá - ha kell - hogy le ne süljön, éppen, szépen tötyögve főhessen. Aztán jó félfővésében belerakjuk a feldarabolt zöldpaprikát meg a paradicsomot, mehet rá a bors, aztán főzzük még. 
Meg kell kóstolni, ha szükséges még utána sózzuk.

Ha ezzel megvolnánk, akkor elkészítjük a galuskát szokásos módon, aztán akinek van türelme késsel szaggathatja, akinek nincs, annak megteszi a nokedli szaggató. 
Ha megfőtt, akkor leöblítjük, és egy kis zsírral, vagy olajjal felkavarjuk. 
És már kész is....

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...