Omlós beigli Karácsonyra
A beiglit - bár eredendően magyar süteménynek gondoljuk - német eredetű, régen patkó alakra formálva sütötték, innen a neve is, aminek jelentése: meghajlít.  Hozzánk az 1800-as években jutott el, ez volt az az időszak, amikor nálunk is kezdték gazdagabban megünnepelni a Karácsonyt.  Régen  erre az ünnepre kalácsot sütöttek, idővel aztán a beigli lett a megszokott ünnepi sütemény. Bármilyen ünnepé szinte. 
Szinte mindenkinek van egy megszokott receptje, és nagy eséllyel másét csak azért olvasgatja, hogy az a másik valóban jól tudja-e...  Ragaszkodik hozzá, még édesanyjától tanulta, és nem igazán hajlandó változtatni rajta... 
Régen csak dióval, vagy mákkal töltötték, mára már érdekesebbnél érdekesebb változatok vannak. 
De azért az igazi mégiscsak az eredeti - készüljön akár omlós, vagy kelt tésztából is -  mákos, ami a bőségért felel, a dió pedig megvéd a rontásoktól.
Az igazi, jó házi  süti lényege - hogy vastagabb  a töltelék, mint a tészta. Persze: ahány ház, annyi szokás, ám nem árt, ha nem fojtós, azt pedig a jó sok töltelékkel lehet elérni. 
Egy átlagos méretű beiglihez legtöbb 15 deka lisztet kell számolni, de ha már elég gyakorlottak vagyunk, akkor akár 10 dekából is kihozható egy szép szál.

Hozzávalók: 
30 dkg liszt
7-8 dkg vaj, zsír, vagy sütőmargarin - light-tal nem dolgozunk
csipetnyi só
1 dkg élesztő
2 kanál cukor - anélkül is tökéletes, mert a töltelék elég édes
1 tojás sárga
fél deci tejföl, ha szükséges, akkor picivel több
tojás a kenéshez

Töltelék:
mákos - 
15 dkg mák
kicsi tej - kevesebb kell, mint 1 dl ekkora mennyiséghez
2-3 kanál cukor
citromhéj reszelve
mazsola - áztathatjuk rumba is
méz 

diós:
2-3 kanál cukor
15 dkg dió
kevés tej
mazsola - rumba áztatott is lehet
citromhéj reszelve
méz

A töltelékhez valót ledaráljuk,  rumba, vagy egy kis citromlébe beáztatjuk a  mazsolát. A mákot, és a diót külön edényben, a cukorral, és pici tejjel gyengéden melegítjük. Nem kell forralni, a leggyengébb hőfok elég neki. Egy idő után elkezd sűrűsödni, akkor már jó. Késsel kenhető lesz.  
Ha véletlenül a beigli kireped - semmi gond. A süteményt egészben a hátára fordítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni. Könnyen szeletelhetővé válik, nem esik szét.
Elővesszük a tésztához valókat, amik már eddig sem voltak a hűtőben. 
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, a sót, cukrot beleszórjuk. Átsimítjuk a kezünkkel a mennyiséget, egy-két perc alatt szép, sima anyagot kapunk.  Belerakjuk a picurka tejjel kikevert élesztőt, fölösleges futtatni, hozzáadjuk a tojás sárgáját, meg a tejfölt, és szépen összegyúrjuk. Letesszük pihenni, aztán megint átgyúrjuk, és nyújtás előtt nem árt megint pár percet pihentetni. Könnyebben lesz nyújtható. 
Lisztezett deszkán nyújtjuk ki, nagyjából olyan méretűre, mint a tepsink - normál gáztepsi - és megkenjük töltelékkel. Rászórunk a citromhéjból, és kicsit csurgatunk rá mézet. 
A tölteéket úgy visszük fel, hogy a jobb, és a bal szélére újjnyi szélesen nem hordunk fel tölteléket.  Jobbról, és balról is a már megkent tésztára hajtjuk a széleket, majd feltekerjük. 
Tepsibe rakjuk, megkenjük tojással, és pihentetjük langyos helyen 20 percet. Végig szurkáljuk 5 centinként mélyen, de nem kell a tepsiig érni a tűnek, aztán mehet a sütőbe.
Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, nagyjából fél óra alatt elkészülnek.
Ez a mennyiség 1 mákos, 1 diós rúdra elegendő. 

Fotó: Készítette: Hu Totya - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3309248

Megjegyzések