Nagyi miért takarította olyan nagy gonddal a ház elejét?
Hogy a szomszédság ne beszélje ki.
És persze, hogy ő is nyugodt legyen - rendben van a ház körül minden, és nem érheti szó a ház elejét sem.

A régi időkben, amikor még az asszonyok reggel nem dolgozni indultak - egyik első munka a ház elejének rendbe tétele volt.  
Volt, aki naponta sepregetett - ha nagy ritkán volt szemét összeszedte, volt, aki ritkábban: inkább a hétvégékre koncentrált. 
Hisz ilyenkor ment el az egész szomszédság a házuk előtt, igyekezve a templomba. Ekkorra mindennek rendben kellett lenni, másképp bármibe beleköthettek. Márpedig nem volt jó ómen szájára kerülni a közösségnek. 
Ha valaki jól végezte dolgát, rendben tartotta a portáját - azt is meglátták, és észben is tartották, hogy azt a házat rendes emberek lakják.
Viszont ha valaki hanyag volt, rendetlen, koszos - az az udvaráról, a ház faláról, a járdáról is lerítt. Ki is beszélték rendesen - nem igaz, hogy egy asszony ilyen tehetetlen legyen... Le is nézték rendesen...
A reggeli sepregetés, gereblyézés során aztán kitárgyalták a legfontosabb fejleményeket. 
A nagy munka közben pár percre megálltak - főleg, ha valami fontos, új információ jutott el fülükbe. Ilyenkor aztán ment a letye-petye. De ez hozzátartozott az akkori élethez. 
Aki viszont szépen élt, rendes asszony volt, rendben tartotta a házat, a ház elejét, azt nem beszélték ki, nem foglalkoztak vele.
Innen a mondás: Nem lehet mondani rá semmit...
Nem lehet belekötni, nincs fogás rajta pletyka szinten, semmi szaftos témát nem szolgáltat...
Nem volt ám ez rossz dolog. Hisz azzal, hogy az emberek akkoriban mindent megláttak, és számon is tartották - egyfajta kordában tartották a közösséget. 
Mindenki tudta a másikról, hogy vele kapcsolatban mire számíthat, nem érték meglepetések. A rendes embernek hitele volt a másik szemétben, aki meg kilógott a sorból ott volt a lehetősége, hogy rendet tegyen...hogy ezután ne érhesse szó a ház elejét... Sem semmi mást...
Fotó: Pinterest.com

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...