Most akkor megszületett Jézus, és kezdődött a Nulladik év?
Azt tanultuk az iskolában, hogy jelenlegi időszámításunk Krisztus születésével kezdődik.
Ebből következik elvileg, hogy ugye volt a születés éve, a nulladik év, aztán jött a többi. 
De ez hogy lehet? 
Azt mondták az akkoriak, hogy jó..., eddig volt egy időszámításunk - olyan, amilyen - innentől más világ lesz, kezdjük a nulláról?

Ez persze butaság, bár logikus lenne, de azért  a valóság teljesen másmilyen.
Egyrészt Krisztus születésének időpontját - körülbelül - utólag, méghozzá nagyjából születése után 500 év múlva határozták meg. 
Úgyhogy ekkor, több száz év múlva mondták azt ki, hogy születésekor volt a kezdet,  és abból adódóan, események leírása által kiszámíthatóan, és a Julianus - naptárt figyelemmel kísérve a többi történés.
Aztán ott van az az apróság, hogy olyan hogy "nulladik év"- sosem volt.
Nem csak azért, mert nem tudtak róla, hogy éppen annak kellene lennie, hanem mert a történészek ilyet nem határoztak meg. 
Így, visszapörgetve a történelem kerekét volt az időszámításunk előtt 1, és a következő év már időszámításunk után 1 lett. 
Mondjuk - ha belegondolunk - furcsa is lenne, ha valakire azt mondhatnánk, hogy időszámításunk előtt nullában született. Az semmit sem jelentene.
Úgyhogy Krisztus az egyház tanítása szerint megszületett, és ezzel elkezdődött időszámításunk első éve...
Csakhogy - mivel igazából senki nem tudja pontosan, hogy ez mikorra esett - konkrét feljegyzés nincs róla, és akkoriban még a szülőknek nem kellett anyakönyv vezetőhöz járulnia, ezért kénytelenek vagyunk beérni az 5. században élt Exigius számításaival.
De mivel valójában nem lehet utánanézni születésének pontos időpontjára, ezért  a világ egyházai különböző időpontra teszik.
Egy biztos, hogy Krisztus születésének meghatározásáig minden ment a maga addigi sorján a Julianus naptár szerint - ami amúgy nagyon hasonlatos a mai Gergely-naptárhoz, csak pontosításokkal tér el az eredetitől. Tehát volt időszámítás addig is. 
Viszont, hogy időszámításunk előtt, vagy utóbb történt valami, azt az Exigius által meghatározott 1. év első napjához  való viszonya alapján tudjuk. 

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...