Mit csinált Mama, mikor túl friss volt a tojás, és nem jött le a héja?
Ilyen eset régebben gyakran előfordult, főleg, ha volt néhány tyúkocska a háznál, és hirtelen talált ki olyan ételt, amihez főtt, kemény tojás kellett, netán rakott krumplit vagy valami hasonlót.
Amúgy elrakta őket inkább piskótához, tojáshabhoz - ami akkoriban nagy divat volt, és valami Isteni finom. 
Ám, ha gyors döntés után nekikezdett az ételkészítésnek, akkor - mivel tudta, hogy nem lesz könnyű mulatság leszedni ilyen állapotban a héját - a tojásokat rakta fel először főzni.
Az alap volt, hogy sót kell tenni a vízbe, ezt szinte mindenki tudja. 
Ő magyarázta el anno, még gyerekkoromban hogy hogy is van ez a fajta tisztítás.
A Húsvéttal példálózott. Akkor is friss tojást használt, és mégsem jött a fehérjével a héja, gyönyörűen tisztítható volt, és ennek egyetlen oka volt. 
A sonka levében főzte, ami tudvalevőleg - ha nem gyorspácolt, akkoriban olyan még nem volt - elég sós. 
Mikor megfőtt a hús, akkor a lé felét elrakta levesnek, főzeléknek - ízesítésként, a másik felében viszont megfőzte azt a tojásmennyiséget, amit a sonka fogyasztásához szánt. Finomabb is lett az biztos, és könnyen tisztítható is.
Ő akkor a sós-sonkás lében hagyta teljesen, de teljesen kihűlni.
Na már most ilyen műveletre nincs idő egy egyszerű főzésnél, ezért amikor a tojás megfőtt, leöntötte jó hideg vízzel, hogy meg tudja őket fogni. Egyenként, szépen mindegyiket a hosszanti oldalán legalább egy sorban az edény szélén végigtörte, aztán visszarakta a tiszta, hideg vízbe. 
Ha kellett, akkor még a vizet cserélte, hogy hideg legyen felette a víz.
Így nagyjából fél óra alatt elintéződött az a folyamat, ami egyébként Húsvétkor a sonkafőzés után rövidebb volt.
A tojás héja porózus, ha sokáig vízben tartjuk, akkor előbb-utóbb a víz a héj alá húzódik, így elvégzi a leválasztási folyamatot. 
Ezt a folyamatot gyorsítjuk fel azzal, hogy a főtt tojás héját végig törjük cseppet.
Így elérjük azt, hogy nem kell mindegyik törni valóval megszenvedni. Itt-ott lesz még kínos rész, de az már ahhoz képest elenyésző, ami e nélkül a trükk nélkül lett volna. 
Fotó: Fortepan.hu/Fortepan album

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...