Mikulás, vagy Télapó?


Egy 1953-as Télapó ünnepségről készült felvétel

Emlékszel még a Hull a pelyhesre?  
Bármikor született egy gyerkőc, szinte biztos, hogy ismeri ezt a dalt. Akár óvodában, akár az iskolában, akár otthon a fürdőszobában igencsak gyakran felcsendül ilyenkor. 
"Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó. Minden gyermek várva vár, vidám ének hangja száll..." Tudnád folytatni, ugye?
Szerzője a kor - ötvenes évek - ismert, és elismert karnagya, zenepedagógusa, zeneszerzője, szövegírója volt, Rossa Ernő.
De most akkor 6-án Mikulás, vagy Télapó érkezik? 
Ez valahogy úgy van, hogy mindenkinek az, akit vár, akiben hisz...
Mindenesetre már az 1800-as években Európa-szerte elterjedt Mikulás alakja. Persze más néven, más alakban, de a lényege ugyanaz volt.
Skandiáviában Yule-bak hozza az ajándékokat, ugye mindenkinek ismerős Joulupukki neve, aki mára már lényegében Télapót jelent. 
A németeknél Odin, a germán főisten ajándékoz, de ugyanúgy, mint a magyar Mikulásnak, neki is vannak segédei, ők meg ijesztgetnek, és a rossz gyermekeket próbálják ráncba szedni. 
A német gyerekek Odin főisten lovának hagytak kint a kémény mellett egy csizmában szalmát és répát, cserébe ezért aztán a főisten ajándékot rakott a lábbelibe. 
Nálunk viszont ez a nap a Miklósozásé volt, ez egy ijesztgetős, lánc csörgetős népszokás volt, aztán egy idő után jött helyette a kedves, aranyos, jóságos Mikulás...
Így aztán az 1800-as évek közepén már ez a nap (Szent Miklós) a gyermekek ajándékozásának napja volt, de jobban csak a század végére terjedt el. 

Élt ez a szokás egészen az 1950-es évekig, amikor jött a Rákosi korszak, s vele együtt megérkezett Télapó is, ami az orosz Gyed Moroz (Fagy Apó) fordítása.  
A váltás 1950-ben volt. 49-ben még Mikulás vásárban vásárolhattak a szülők gyermekeiknek ajándékot, egy évvel később pedig már Télapó érkezett mindenhova. 

Az biztos, hogy a gyerekek régen is hittek benne - annyira, hogy sokszor a szülők nevelési célzattal is felhasználták alakját.
A "rossz gyermekek" virgácsot kaptak (persze mellette azért egy kis csokoládét, gyümölcsöt, szaloncukrot is), a jók pedig csak csupa finomságot találtak csodálatosan fényesre suvickolt cipőjükben, csizmájukban. 
És bizony a régi időkben sokszor került a Mikulás csomag mellé - amit érdekes módon mégis a Télapó hozott - pár dolog, olyasmi, amit nem annyira kedvelt a gyermek. Egy könyv, hogy olvasson, hisz Télapó is azt szeretné, egy hangszer, mert Télapó azt szeretné, ha megtanulna rajta játszani,  vagy mondjuk egy fél kelkáposzta, mert ugyan a kicsi utálja, de ha a télapó hozta, akkor remélhetőleg meg fogja enni...
És ha hitt benne, akkor bizony - ha máskor nem is - de az abból készült főzeléket biztos, hogy elpusztította örömmel... 

Fotó: Fortepan/fortepan.hu/HÁMORI GYULA

Megjegyzések