Miért hívják a karácsonyt Karácsonynak?
Azt tudtad, hogy a Karácsony, és a Nagykarácsony nem ugyanazt jelenti? 
Régen Karácsony napja december 25. volt, míg Nagykarácsony Újév napja, vagyis január 1. 
És hogy miért hívják ezt a bensőséges ünnepet Karácsonynak? 
Ezen nem igazán gondolkodunk el soha, valahogy természetes,  hogy a második legnagyobb keresztény ünnepnek ez a neve, és kész. 
Olyan magyaros, tartalommal teli, hogy nem is elmélkedünk el rajta, honnan eredhet...
Úgy tartja a nyelvészet tudomány, hogy ez a szó keleti keresztény egyházi eredetű, nagy eséllyel a szláv nyelvekből kerülhetett hozzánk. Több bolgár, és macedón nyelvjárásban kracsun ennek az időszaknak a neve. 
Mit jelent? 
A napfordulóra utal. Mivel pont ebben az időszakban a leghosszabbak az éjszakák, és innentől kezdődik a megújulás. 
Van egy olyan elmélet is, ami azt mondja, hogy az ekkor, a téli napfordulókor rakott máglyarakásokat jelöli, mivel ezeknek a szavaknak a régi jelentése ugyanúgy a szláv nyelvekben, és még az albánban is, farönköt, és tuskót jelöl. 
Na és ott van a magyar változat.
Volt egy régi szavunk, a karacs -  amiből ered a kerecsen is (kerecsen sólyom...ekkor tartották a nagy sólyomröptetéseket) - Ennek jelentése: fekete. 
 Így még az is elképzelhető, hogy  magyar eredetű az ünnep neve, és a sötétséggel, a legrövidebb nappal, a téli napfordulóval kapcsolatos. 
Aztán ott van a latin verzió az incarnatio - ami az Isten emberi testben való megjelenésének téli ünnepe
Akár innen, akár onnan ered, mára sajátunknak érezzük. Olyan szó, amit meghallva egyből ráérzünk tartalmára. Nem kell gondolkodni rajta, fogalommá vált. 
Szentestén régen amúgy böjtöltek, ilyenkor hús nélküli ételeket fogyasztottak, például bablevest, fokhagymát, diót, almát, mézet, ostyát ettek, s végül a mákos guba zárta le a sort. 
Aztán éjfélkor elmentek az éjféli misére, s mikor hazatértek - következett az ünnep kellemesebb része, a 25-e már a lakomákról szólt. 
Hagyománnyá vált, hogy ezen a napon összejön a család, és közösen fogyasztják el az ebédet. 
Nálunk mára ezek a közös családi ünnepek áttolódtak Szentestére, de tőlünk Nyugatabbra manapság is 25-e a rokonsággal közös ünnepi nap.
Fotó: Fortepan/fortepan.hu/URBÁN TAMÁS

Megjegyzések