Mákos bobajka, mákos guba - a karácsonyi csoda




Bármilyen hihetetlen, de a mákos gubát, vagy bobajkát, gubót nem csak nálunk, hanem például a németeknél, és a lengyeleknél is ismerik.
Karácsonyi csemege, a böjti csodavárás része volt. A mák a szerencsét, gazdagságot jelképezi, ezért fogyasztották az ünnepen. 
Bár manapság már inkább néhány napos sima kifliből készítik, azonban eredetileg ezt házi kelt tésztából sütötték. 

Hozzávalók: 
2 dkg élesztőt
2,5-3 dl tej
egy evőkanál cukor
5 dkg zsiradék dagasztani
5 dkg zsiradék beledolgozni a végén
fél kg liszt
20 dkg mák
15 dkg porcukor
citromhéj

Az élesztőt egy kis   cukros, langyos tejben felfuttatjuk. 
Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi langyos tejet, megszórjuk pici sóval, mehet bele a felfuttatott élesztő, kis zsiradék, és jó alaposan átdagasztjuk, aztán mikor már szép sima, hólyagosodik, és a kezünkön és a dagasztó edényen sincs már nagyon tésztamoszadék, akkor elkészült.  Ha idáig megvagyunk, akkor dolgozzunk bele még nagyjából 5 dekányi zsiradékot. Puhább lesz a tésztánk, meghálálja a gondoskodást.
Letakarva letesszük pihenni, hogy keljen.
Ha duplájára nőtt, akkor kiborítjuk lisztezett deszkára, aztán széthúzzuk az egészet, nem kell nyyujtani. Keresztbe vágunk belőle 4-5 csíkot, ezeket egyenként megsodorjuk, aztán  2-3 centis darabokra szeleteljük, ezeket pedig sütőpapíros tepsibe rakva megsütjük.  180 fokos sütőben nagyjából negyedóra alatt elkészül.
Nem kell sötétre sütni, csak szép kifli sárgára.
Kivesszük a sütőből, aztán rövid időre tejfürdőbe rakjuk őket.  Eredetileg vízbe forgatták, de finomabb, ha ez inkább tej. 
Fellangyosítunk egy liter tejet, aztán kisebb adagokban beledobjuk a bobajkákat.
Nem kell sokat várni, csak 20-30 másodpercet, közben forgassuk meg. Ha letelt az idő, akkor kivesszük őket, és az előre megdarált,  porcukorral, reszelt citromhéjjal összekevert mákba megforgatjuk őket, és már mehet is tálalásra. /Jó, ha a citromhéj friss, nem zacskós, mert teljesen más az íze/
Bár sütőben csak a kifliből készítettet pirították utána, hasznára válik, ha pár percre összeállítás után még betoljuk picurkát pirulni. Feldobja az ízeit... De tényleg csak pár perc...
Ehetjük vanília öntettel, de magában is nagyon finom csemege.
Fotó: Wikipedia.org/Készítette: Robert Pinter - https://www.flickr.com/photos/probesz/12408708475, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63056171

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...