Ma megszületett Jézus... - De akkor halála napja, Nagypéntek hogy lehet, hogy mozgóünnep...
... és mindig más időpontra esik?

Elvégre senki életének hossza nem változhat...Ugye?
Nem igazán szoktunk ebbe belegondolni, de mivel ünnep van, és túl sok az idő  - felvetődött bambulásaim közepette.


Hirtelenjében úgy gondolnánk, hogy ott van december 25. ezt mondják születési időpontnak - ha egy napra teszik, akkor biztos ez az alap, és a keresztre feszítésének időpontjával lehet valami probléma.
Érdekes módon ez nem így van, pont fordított a helyzet.  A keresztény vallás szerint ismerjük Krisztus keresztre feszítésének naptári időpontját, és ez a zsidó naptár szerinti Niszan hónap 14. Ez egybeesik régi ünnepükkel, a Pészah-al, Egyiptomból kivonulásuk 7 napos ünnepével. 
Mivel a zsidó naptár 28 napos, vagyis a Hold járásától függ, ezért a mi nézetünkből naptáruk változó.
A nyugati keresztények számára Exiguus (aki az időszámítás 1. évének kezdetét, vagy Jézus születésének idejét is fixálta) dolgozta ki a Húsvét éves időpontjának számítási módját, mely figyelembe veszi a Hold és a Nap járását is. 
Eleinte még nagyobb eltérések voltak Húsvét ünneplésével, aztán végül a 325-ös niceai zsinaton döntöttek úgy, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtöltét követő első vasárnap ünnepeljük Krisztus feltámadását, az ezt megelőző péntek pedig értelemszerűen keresztre feszítésének időpontjáról emlékezünk meg. 
Húsvét ünnepének idejével kapcsolatban mai napig nincs teljes megegyezés. 
Úgyhogy a történetben  ott a  "baki", hogy a húsvétot alapvetően a zsidó naptárhoz hasonló módszer szerint számoljuk, míg a Karácsonyt - legalábbis mi, nyugati keresztények - a saját naptárunk, a Gergely naptár szerint ünnepeljük. 

Márpedig így, átlagemberként nézve olyan, mintha Krisztus hol eddig, hol addig élt volna - mely persze lehetetlen.
Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...