Kocsonya - elvégre most van az idénye...





Ennél télibb étel kevés van, az egyszer biztos. 
Ráadásul így, ünnep környékén még gyakrabban főzzük. Mindenkinek van egy tuti receptje, amit még az anyutól, vagy Nagyitól örökölt, és nem igazán szeret változtatni rajta, mert azt már gyerekkorától megszokta. 


Nem is tudja elképzelni, hogy másképp is lehet.
 Ez egy átlagos kocsonya recept, pici változtatással. Aki persze eddig is zöldségesen főzte, annak minden ugyanaz, aki nem, az meg maximum kipróbálhatja, ha akarja. 

 Hozzávalók: 
 2 kiló köröm, 
fél kg fül,farok vegyesen 
egy megtermett hátsó csülök 
bőrből tetszőleges mennyiség 
2 egész fej fokhagyma - persze tisztítva 
15 szem bors - a szemeséből 
4 babérlevél 
mehet hozzá 3-4 répa, de nem az óriás fajtából, átlagoska 
2-3 petrezselyem 
Ehhez a mennyiséghez nagyjából 5-6 liter víz kell, a lényeg, hogy ellepje, egy picit legyen felette. 
Ahány kiló húst-bőrt rakunk bele annyiszor 2 deka sóval - egy csapott evőkanálnyi - főzzük. 
 Tetejére pedig majd fűszerpaprika - amilyennel szeretjük 

 Alaposan megtisztítjuk a körmöt, és minden mást, aztán egy jókora fazekat előkerítünk, és ráöntünk annyi vizet, hogy teljesen ellepje, és egy kicsit még feljebb. 
 Felforraljuk, majd amikor hab képződött, akkor leszedjük. 
 Ekkor belerakhatjuk a fokhagymát, babérlevelet, borsot, sót. És szép lassan hagyjuk tötyögve főni, úgy mint Nagyi annak idején a húslevest. 
Közben a vége előtt jó egy órával hozzáadjuk a zöldségeket, megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, akkor pótoljuk. 
Nem lesz gyorsan kész, arra számítsunk, de megéri várni. 
Én addig szoktam főzni, amikor már magától válik le a hús a csontról, könnyedén ki lehet szedni. 
Ha valaki úgy csinálja a kocsonyát, hogy a csontot benne hagyja, az is jó, mi ki szoktuk szedni mikor megfő. 
 Ha már jó puha, akkor leszedjük a tűzről, és egy kicsit pihentetjük. 
Vagy leszedjük merőkanállal a zsírt a felületről féloldalas tartással, vagy ha kevés van rajta, akkor papírtörlővel is próbálkozhatunk. 
 Kiszedjük a húsokat, előkészítjük, daraboljuk, majd a kiszemelt edényekbe rakjuk. 
Ha leülepedett a kocsonyalé, akkor mehet a húsokra porciózva. 
 Hideg helyre tesszük őket, hogy megdermedjenek. 
 Ha már félig dermedt, akkor szórhatjuk rá a paprikát. Ettől nem csak finomabb lesz, hanem még mutatósabb. 
 Fotó: Nlcafé

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...