Kifele áll a szekere rúdja...A szekér rúdja általában befele nézett, hisz hazaérkeztek vele... Így egyszerűbb volt bevezetni az istállóba az igavonót

De miért kifele? És honnét?
A paraszti gazdaságban - ha már egy kis föld volt - akkor igavonó állatot is tartottak. Vagy lovat, de volt, hogy a tehenet fogták be, vagy az ökröt, vagy bivalyt. Amúgy tudtad, hogy a bivaly a legerősebb az összes között? 

Egy baja van, ha meglát vizet, akkor képtelen ellenállni neki. Belegázol, és csak akkor jön ki belőle, ha megelégeli. Mert úgy igazán nem parancsol neki senki...
Akár lova volt a "parasztnak", akár más patás állata,  ha kimentek a földre, vagy más dolguk volt, akkor a szekér elé fogták be őket. A szekérrúd mellett volt a helyük. 

Haza fele menet menetirányban beálltak az udvarra a csűr, vagy a kamra és persze az istálló közelében. 

Aztán, mikor ismét menni kellett, a rúd mellé kötötték a lovacskát, vagy tehénkét, aztán megfordultak vele az udvaron, és általában így álltak ki vele a ház elejébe, de még az udvarra.
Ilyenkor vette magához a gazda, amit ki akart vinni a földekre. Egy kis itókát, dohányt, és minden olyasmit, amire szüksége lehetett elmenetében. 
Az állatok már indulásra készen várták, a szekér rúdja így a telekről kifele nézett, az utca, vagy a földek felé. 
Ezért aztán, ha a rúd nem az udvar fele nézett, hanem ellentétesen - akkor az azt jelentette, hogy rövidesen indulni fog vele. 
Tehát aki elmegy - függetlenül attól, hogy ő akar menni, avagy küldik - annak a szekere rúdja kifele néz már.  Indulásra kész...


Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!