Hogy süssük a hurkát, hogy ne robbanjon?
Mióta világ a világ, akarom mondani van hurka, és azt nem közvetlenül disznóvágás után fogyasztjuk, hanem már áll egy ideje a hűtőben, netán a boltban vagyunk kénytelenek venni - azóta problémázunk rajta: mit kellene vele tenni, hogy egybe maradjon...


Mert persze finom a szétrobbant is, de azért ami egyben marad, és szépen átpirul a külseje, kissé ropogóssá válik - nos, az az igazi...
Az, hogy nem marad egyben, meghasad, a töltelék meg hirtelen kitódul belőle, ennek egyetlen oka van, a bél, a "bőre" már kiszáradóban van. 
Épp ezért a legjobb módszer a malőr ellen, ha a sütni óhajtott hurkát fél órára vízbe rakjuk. Ennyi idő alatt felszív annyi nedvességet a "bőre", hogy semmi gond nem lesz bele.
Aztán ha berakod a sütőbe, akkor öntünk alá még egy pohárnyi vizet, és negyedórát letakarva közepes hőfokon, ami 180 Celsiust jelent. 
Ezután levesszük a fedőt, avagy fóliát, és még 10 percig pirítunk rajta egyet. Ekkor már akár magasabb hőfok is jöhet. 
Régen a kolbászt-hurkát nem sütögették külön, egy tepsiben rakták a sütőbe, és semmi baja nem lett. A hurka még véletlenül sem lett kolbász ízű, a kolbász pedig nem lett hurka ízű. 
Nem értek hozzá, de nagy eséllyel ennek az a magyarázata, ami miatt a zsírban sült tésztákba is még készítésükkor, dagasztásukkor zsiradékot dolgozunk bele. Utána már nem szív magába többet. Vagyis a hurkánál-kolbásznál megakadályozza a benne lévő zsiradék, hogy a más ízeket könnyen magába szívja. 
És ha igazán finomat akarunk enni, akkor érdemes egy kis savanyú káposztát alárakni, had piruljon vele. Isteni lesz. A káposztát nem árt átöblíteni, mert manapság már az enyhén savanyú is a gyomornak kissé terhes.
Pici zsír az aljára, meg egy kicsi víz, aztán a többi leírtak szerint. 
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!