Gáztűzhelyed van, de a sütője éget? Biztos, hogy helyesen használod?
Valahogy - főleg az idősebb korosztály - hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy már mindent tudunk, sok újat a nap alatt már senki nem tud nekünk mondani.

Épp ezért, ha netán új készüléket vásárolunk - úgy gondoljuk, hogy "mit nekünk használati utasítás", eddig is hasonlóval dolgoztunk, ez sem lesz különb a másiknál.
Aztán meg csodálkozunk, hogy valami mégsem stimmel. 
De a helyett, hogy akkor is előszednénk a tájékoztatóját - nem, nem... Inkább kibéleljük a sütőt fóliával, hozatunk, vagy behozunk az udvarról egy jókora cserepet, aztán berakjuk a sütő aljába, majd mérgelődünk egyet, hogy "Bezzeg ilyen régen nem volt, akkor minden rendben ment..."
Pedig egyrészt volt ilyen, mert a hetvenes évektől - ahogy megjelent az újabb, teleajtós gáztűzhely - bizony előfordult, hogy égetett, és akkor is legtöbb helyen cserepet raktak bele, vagy egy tekercs fóliát összehajtogatva tepsi méretűre. 
Ez utóbbi pedig már ott járt a valódi megoldás közelében, mert lényegében egy tepsit, pontosabban tepsinek látszó tárgyat kell a sütő egyik alsó helyére tenni, tolni...
Minden sütőhöz adnak rácsot, és általában két tepsit. Az egyik alumínium - na, ez a normál tepsi. A másik pedig egy zománcozott fém - vas - tepsinek látszó valami, oldalt a széleknél hosszúkás résekkel, lyukakkal. 
Ezt szokták összecsepegőnek gondolni, ami lényegében lehet az is, használhatjuk e célra is - ha mondjuk grillezünk.
De az igazi célja az, hogyha az éppen sütésre szánt tésztaféle alá betoljuk, akkor annak az alja pont ideális hőt kap, még a világért sem fog megégni.
És innentől nem lesz szükség se cserépre, sem fóliára - bízhatunk nyugodtan ebben az egyszerű megoldásban. 
Fotó: Pinterest.com

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...