Toalett tükör, a lakás dísze...

A régi lakások állandó darabja volt, városon, falun egyaránt. 

Ha otthon nem is, legalább a nagymamánál biztos volt egy belőle - s gyermekkorodban kedvedre nézelődhettél benne - bár általában úgy óvták, mint a kincset.
Sok helyütt a szobában kapott díszhelyet, máshol az előszobában, vagy a konyhában - de egy nagy tükör, lehetőleg állítható oldalsó kisebbekkel - mindenképp része volt a lakásnak. Ez valahogy kellett, még a falusi portákon is megtalálható volt, sokszor a tiszta szoba egyik fontos részeként. 
Magyarul fésülködő asztalnak hívták, de a bútorboltos toalett asztalként, toalett tükörként ismerte. 
Gyerekként nem nagyon kedveltem, mert a tükör takarítása mindig rám hárult, hisz én voltam a legmagasabb a családban - így simán meg volt a magyarázat, én érem el jól a fenti részeket.
Valójában az volt a gond, hogy az akkori szerekkel még nem volt könnyű takarítani, valahol mindig volt rajta egy kis maszat, ujjnyom... - és mivel anyut idegesítette, hogy hol itt, hol ott bukkan fel egy maszat - lepasszolta a munkát inkább felém, így számára csak a kritika maradt...
Azt el kell ismerni, hogy rendkívül praktikus  berendezési tárgy volt. 
Mint hogy fésülködésnél, sminkelésnél (50 évvel ezelőtt ez inkább alkalmi jelleggel fordult elő) öltözködésnél, ruhapróbánál használták - két, ki-be hajtható külső tükörrésze ugyancsak jó szolgálatot tett.
Ha jól be volt állítva, láthattad hogy a ruha, frizura, smink - különböző szögből hogy mutat rajtad. Nem kellett a nagy tükör mellé még egy kézi, kicsi is....
Óvták is rendesen, nehogy megrepedjen, netán eltörjön.
Ez amúgy is jellemző volt a régi tükrökre. Régen nagy értékük volt, nyilván drágább volt az előállításuk - még babona is kötődött hozzá:

Ha egy házban eltörnek egy tükröt, akkor ott rövid időn belül haláleset történik.

De  ha ez toalett tükör, akkor a WC-t miért hívják sokan ugyanígy?
Egyszerűen több jelentése van.
A szó eredetileg francia, és nyilván láttad már leírva illemhelyek esetében: toilette (hát igen...magyar szemmel elég logikátlan az írásmódjuk)
Ez aztán jelenti az elegáns öltözetet, az elegáns öltözet rendezését, a fésülködést, mosdást, és a kenceficézést,  a sminket is, vagyis a teljes kinézetet. 
Ha jól mutattál - úgy egy az egyben - akkor megdicsérték a toaletted...
Régen a toalett (toilette) helyiséghez nem csak a WC, hanem a mosdó, a tükör, a pipererész is hozzátartozott. Vagyis minden olyasmi ott volt egy helyen, amire indulás előtt szükséged lehetett. 
Fotó: Magyar Rendőr Fotó: Kristóf László / http://bit.ly/2K7Wana
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!