Tudod régen miért volt olcsóbb a csirkemell, mint a comb?

Itt is a kereslet-kínálat döntött.
A csirkemell nem kellett senkinek, vagy legalábbis jóval kevesebben vásárolták, mint manapság.
Az emberek vagy egész csirkét vettek pörköltnek, paprikásnak, rántani - akkoriban még lehetett kilós csirkéket is venni, vagy az alattit - vagy combot, ugyancsak rántani.
A farhátot abban az időben csak a romák vásárolták, akár doboz számra fagyasztottan is. Amúgy sok jótól fosztotta meg a finnyás ember magát, mert a pörkölt valami isteni belőle, ha kevés is rajta a hús - amúgy akkoriban még a farhát is más volt... 
Külön aprólék nem nagyon volt, mert a fejet, lábat, nyakat, és belsőségeket a frissen vágotthoz berakták a csibe  belsejébe, akarom mondani hasüregébe, biztos lehetett külön is kapni, de nem volt jellemző a vétele. 
Persze volt, aki szerette a zúzát, vagy a májat, vagy a kaparóját kilószámra - voltak akik vették, de az igazi az egész vágott baromfi volt.
Tehát volt a comb, és volt a csirkemell. Abban az időben valahogy a csirkecombot jobban ették, a melle parázs, száraz hús, nem szerették. Ha vágtak, akkor persze kisütötték azt is, belerakták a pörköltbe 4 részre vágva, de hogy külön lehetne kezdeni vele valamit, arra nem gondoltak. 
Egészen addig, amikor a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején fel nem vitték a sertés árát. Mégpedig annyira, hogy az ember meggondolta a rántott hús készítést. 
Ekkor terjedt el fű alatt, hogy a csirkemellből nagyon finom, és puha rántott szelet készíthető, csak nem úgy, ahogy eddig rántották a magyarok a mellét. Hisz ártatlan honfitársaink hozzá voltak szokva a valódi rántani való csirkéhez, ami bizony jóval egy kiló alatti. Annak a mellét is simán egy darabba ki lehet sütni, pár perc alatt elkészül, mert nem háromnegyed kilós egy darab. 
De mit tesz a kényszer, drága lett a sertéshús - meggondolandó volt vásárlása, viszont a magyar embernél alapétel a paníros, olajos csoda, így aztán kitalálta azt, hogy a mellet filézi, leszedi a csontról, róla meg a bőrét, aztán szépen szeleteli. Egy darab nagyobb mellből így akár 8 szép szelet rántott hús is nyerhető. Így olcsón megúszta, lényegesen olcsóbban, mint régen.
Na, ezt kellett megtudnia henteseknek, meg a baromfitartóknak, és mindenkinek, akinek köze volt az ármeghatározáshoz.
Szépen idővel felkúszott a csirkemell ára, nemsoká már magasabb lett a combnál, amit addig szívesebben sütöttek.
Így igazodott annak idején az ár a fogyasztóhoz. Pontosabban a fogyasztói szokásokhoz...
Fotó: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény