Tudod, hogy a "politikus" szó pontosan mit jelent?

Nagy politikus vagy Te, Manci! - mondogatta időnként nagymamámnak nagyapa. És ezt általában nem kifejezetten dicséretnek szánta.


Nem is szidásképpen, ezzel azt érzékeltette, hogy tudja - nagymama már megint óvatoskodik, nem a teljes igazságot mondja, hanem azt, amit úgy gondolja - papa hallani szeretne...
A politika szó görög eredetű, és a görög város (polisz)  szóból származik, manapság közéletet jelent. A politikus pedig az az ember, aki látszólag csak a köz érdekéért tevékenykedik. Ő közéleti szereplő, a közéletben tevékenykedik. 
De nem véletlenül terjedt el kikacsintós változata ennek a szónak, vagyis a politikus kifejezés manapság egy ravasz embert is jelent, aki ügyesen manipulálja környezetét.
Az igazán nagy politikus, akire utólag is nagyként tekintünk az egy olyan ember, aki a társadalom élén állva a jólét, béke, biztonság alapelveit tartja szem előtt - lehetőleg a társadalom minél nagyobb szelete számára.
Az a jó politikus, aki a társadalom minden rétegének érdekét képes szolgálni. Az már más kérdés, hogy nyilván nem sikerülhet azonos szinten.
Hogy miért lett kicsit pejoratív a politikus jelző?
Mert a megválasztott politikusok sokszor - úgy néz ki - mintha a választópolgárok érdekeit szolgálnák, de ez csak szemfényvesztés, ez a választásokig szól. 
Mivel őket pártjuk delegálta, ezért valójában pártérdekeket képviselnek, és persze saját magukét - ez azt jelenti, hogy nem csak nálunk - mindenütt (persze különböző mértékben) a politikai elit érdekét tartják szem előtt, és nem az egész társadalomét.
Egy átlag politikus általában azt mondja, amit úgy gondol - és a mögötte álló lobbi úgy gondolja - hogy a társadalom, de legalább követői hallani akarnak.
A képviselők - bár a választópolgárok szavazzák meg őket, ők delegálják őket - valójában szavazáskor nem az ő elképzeléseiket képviselik, hanem pártjuk érdekét.  
Ha pedig szónokolnak  - nagyrészt nem saját gondolataikat - hanem pártjuk által képviselt eszméket mondanak el, hoznak nyilvánosságra, próbálják az átlagemberrel elfogadtatni, és hogy ez könnyebb legyen, bizalmat szerezzenek -  plusz mézesmadzagként megspékelik jó sok ígérettel.
Pont, ahogy egy "politikus" menyecske...
Nem véletlenül mondogatta annak idején Papa: Ha politikussal találkozol, kezed legyen a tárcádon, és figyelj minden rezdülésére! Ne a szavaiból, hanem a tetteiről ítélkezz! Mert mondani bármit lehet, az a legkevesebb...És ha mást mond, mint amit tesz, akkor nem igaz ember...

Fotó: Pinterest
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!