Töki pompos - kenyérlángos

Ami tulajdonképpen kenyérlángost jelent - a pizza magyaros változata...Legjobb sütőlemezen sütni, a lényeg, hogy ne legyen a tepsinek nagy pereme. Nem csak a szeletelés miatt, sütőlemezen egyenletesen éri a hő, nem fog bebarnulni a széle.


Hozzávalók 1 sütőtepsihez:
1/2 kg liszt
1 dl tej
2 deka élesztő
1 teáskanálnyi cukor
1 csapott teáskanálnyi só (mindenki ízlése szerint)
1/2 liter tejföl
1 szép nagy hagyma
1/2 kg kolozsvári szalonna, vagy sonka de a legjobb vegyesen
1-2 evőkanálnyi zsír
1 kanál étolaj
bors ízlés szerint, jó ha meg van szórva szépen
1 mokkáskanálnyi majoránna
1 mokkáskanálnyi bazsalikom  - ha nem szeretjük őket - elhagyhatók
Tálban dolgozunk.
A lisztet átszitáljuk, majd a langyos tejbe belekeverjük a kockacukrot, az összemorzsolt élesztőt, és futtatjuk. Amikor félig feljött, akkor a lisztbe mélyedést vájunk, beleborítjuk az élesztőt, megszórjuk a tetejét liszttel, és megvárjuk míg feljön.
Felkockázzuk a megtisztított hagymát, zsírban megpirítjuk kicsit. Aztán hozzáadjuk a szépen felkockázott sonkát, szalonnát.  Ha már jó illata van, akkor félrerakjuk hogy hűljön.
A lisztet a felfuttatott élesztővel, sóval, és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz  jól összedolgozzuk a tésztát, hogy kenyér minőségű legyen.  Ha már szép sima, akkor lerakjuk pihentetni nagyjából egy órát. A lényeg,  hogy duplájára keljen.
Összekeverjük a már elkészített feltétet még a bazsalikommal, majoránnával, borssal, és mindennel amit esetleg kigondoltunk. 
A megkelt tésztát lisztezett deszkán először átgyúrjuk, majd pihentetés után - 10-15 perc -  tepsi méretűre nyújtjuk.  
Kizsírozott tepsibe rakjuk, átkenjük vékonyan olajjal, és lazán feltekerve, óvatosan a nyújtófára, vagy olajozott kézzel alányúlva belerakjuk a tepsinkbe.  Szépen körbehúzogatjuk, hogy mindenhol legyen tészta, és a széle kicsit vastagabb legyen. 
Rárakjuk a tejfölt nagyjából negyedét, egyenletesen, elkenjük, majd jöhet a töltelék. Ha ezt is elsimítottuk, a maradék tejfölt egyenletesen eloszlatjuk a tetején. 
Előmelegített sütőben, 180 fokon  néhány perc alatt elkészül.  Kiváló vacsora, vagy vendéglátó finomság.



Fotó: Ízőrzők, Youtube.com