Régi babonák és hiedelmek...



...Szerencse hozó, szerencsétlenséget jelentő babonák ezek, amik egy része máig él...
Sokan ezekben a szokásokban és babonákban mai napig hisznek, vagy ha nem is hisznek, valahogy hozzátartoznak az életükben, és bizonyos helyzetekben alkalmazzák. 
Biztos mindenki találkozott már hasonló hiedelmekkel, ha máshol nem - gyermekkorban.
Ki ne emlékezne arra, amikor egy csirke kiszárított mellcsontját anyával, apával, vagy a tesóval kétfelé feszítettük, - közben gondolni kellett valami óhajra-sóhajra, én ezt a kívánságot titokban kellett tartani, sem akkor, sem később nem volt szabad elmondani -  és a nagyobbik részt törő lett a szerencsés, az ő kívánsága teljesült.
Vagy amikor megkérdezték tőled, hogy "Kié a hír?... Ha valakinek cseng a füle, akkor megkér egy másik embert, hogy tippelje meg, melyik füle cseng. Ha jól tippel az illető, akkor ő kap jó hírt, ha nem, akkor a másik, akinek a füle zúg. 
Vagy ott volt a születésnapi torta, amire régebben annyi gyertyát raktak, ahány éves lett az emberpalánta. Ha valaki sikeresen elfújt minden gyertyát egy fújásra, akkor teljesült a kívánsága, ha nem sikerült, akkor nem. Itt is az volt a lényeg, hogy gondolni kellett valami jó dologra, amit beteljesülni óhajtottunk - de elárulni tilos, mert nem teljesül!
Ha háromszor kívánsz valamit erősen, akkor teljesülni fog!
Ha látsz az úton egy fekete macskát, aminek már csak egy szeme van, akkor ne gondolkozz, hanem köpj a tenyeredbe, és gyorsan gondolj valamire, amit nagyon szeretnél elérni rövidesen.
Ha valakivel beszélgetsz, és egy szót egyszerre mondtok ki, akkor titkosan kívánni kell valamit, mert biztos, hogy beteljesül. 
Ha látsz az utcán, vagy a kertben egy vörösbegyet, akkor hirtelen mondd el óhajaidat, mert csak addig szerencsehozó, míg fel nem repül. 
A fekete macska, vagy a kéményseprő látványa - mint tudjuk - szerencsehozó, persze teljesülni kell hozzá még pár dolognak, mint ahogy kéményseprő látásakor minimum a kabátgombunkat kell hirtelen megfognunk, és közben mondogatni: Kéményseprőt látok, szerencsét találok.
Ha kiborítod a sót a sótartóból, akkor az szerencsétlenséget hoz.
Ha leesik egy étel, akkor hívatlan vendég érkezik - és mivel nem szerették a hívatlan vendéget, ez felfogható szerencsétlenségnek. Ez ellen a legjobb védekezés, ha háromszor ráfújunk a leesett ételre, és utána megesszük...
Ha a tűz szikrázik, és nagyon recseg-ropog, akkor az csakis azt jelentheti, hogy irigyeid vannak, borsot fognak törni az orrod alá.. 
Vigyázni kell, hogy a tűz ne aludjon ki, mindig maradjon egy kis parázs, mert ha nem, akkor szerencsétlenség ér.
Ha egy tányér eltörik, akkor az balszerencsét jelent. Úgy általában minden bajt jelent, ha törik.
Ellenben ha leesik egy nyers tojás, és eltörik az szerencse. Ha nem törik, az a balszerencse.
Viszont a tojáshéjat, vagy kenyérhéjat nem szabad elégetni, mert akkor a tyúkok nem fognak tojni. (elvégre mindkettő jó tyúkeleség...)
Ha tükör törik el, akkor egy éven belül halott lesz a háznál. De mindenképp komoly balszerencse ér. De maga a tükör ajándékozása is balszerencsét hoz annak, aki kapja. 
Ha leesik egy tű, vagy a porban, földön látsz egy tűt - azt mindenképp fel kell venni, mert ellenkező esetben sok rossz ér. Ha felveszed, akkor sokat tettél a jó dolgokért. 
És ha azt akarod, hogy csak a jó dolgok találjanak meg, a rosszak, és rossz szellemek elkerüljenek, akkor a ruhádra, vagy zsebkendődre - manapság már bajos - köss egy görcsöt, ez minden bajtól megóv...

Fotó: http://www.fortepan.hu/Schmidt Albin