Szilvalekváros sodort fánk - töltött "fonatos"


Az ország sok részén ismerik a fonatos tésztát, amit általában akkor sütnek, amikor fánkot is. Nevéből adódóan fonják, de ezt a fajtáját töltik is. Ha nincs szatmári szilvalekvárunk nem katasztrófa, jó hozzá a sűrű házi lekvár.
Hozzávalók: 
1 kg liszt
10 dkg vaj
1/2 liter tej
25 dkg kristálycukor
csipetnyi só
1-2 tojás
5 dkg élesztő
lekvár a tölteléknek, ha szatmári, akkor egy kis tej a kikeveréshez, és 1-2 kanál cukor
porcukor a tetejére szórni
olaj a sütéshez
Langyos tejbe cukrot rakunk, és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, míg felfut.
A lisztben egyenletesen elmorzsoljuk a vajat, aztán belemehet a cukor, só, tojás, és az élesztő és a tejet, aztán kidolgozzuk. Fánktésztát kell kapnunk, lazát, amit fakanállal tudunk verni. Ha kell még, akkor adjunk hozzá langyos tejet. 
A tészta akkor lesz jó, ha már válik elfele az edény oldalától, és hólyagosodik szépen. Ekkor megszórjuk liszttel a tetejét, majd letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk megkelni.
Ha kemény szilvalekvárral dolgozunk, akkor egy kis tejjel és cukorral felkavarjuk, hogy kenhetőbb legyen. 
Mikor a tésztánk duplájára kelt, akkor kiborítjuk lisztezett deszkára, és nem nyújtjuk, hanem kézzel széthúzzuk. 
Elkezdjük tölteni.  A szélétől felfele jó egy centire lekvárcsíkot kenünk, nem vékonyan, aztán az alsó részt ráhajtjuk, jól lenyomkodjuk, és a megtöltött csíkot levágjuk. Lehet akár derelyemetszővel is, mert az még összenyomja a tészta szélét. 15 centis darabokra vágjuk, ekkor a két végét még lenyomkodjuk, hogy a lekvár benne maradjon sütés közben. Félbehajtjuk, megfogjuk a két végét, és összesodorjuk.  Mikor mindet elkészítettük, felrakjuk melegedni az olajat, addig a tésztácskák kelhetnek. 
Mindkét oldalát megsütjük az olajban úgy, mintha fánkot sütnénk -szép pirosak lesznek. 
Ha az összes elkészült, megszórjuk porcukorral.

Forrás: Ízőrzők, Penyige
Fotó - Pinterest