Régen nem volt ám jó móka balkezesnek lenni...!

24-en voltunk első osztályosok, nálunk kevés volt a balkezes, nyilván addigra már a szülők nagy része sikerrel járt az átszoktatással.

Az a két gyerek akit viszont a tanítónk "vett kezelésbe" tenyeressel, napi szinten megszégyenítéssel meg lett pecsételve. 
Ráadásul az egyik diszlexiás lett, még nyolcadikban is bakadozva olvasott, a másik meg kiváló képességei ellenére közepes szinten mozgott. 
Egész idő alatt kínlódott a jobb kéz használatával, ez aztán lelassította. 
Régen a balkezességet lényegében üldözték. Betegségként fogták fel, rossz szoktatás eredményének tartották. 
Úgy gondolták, hogy arról a gyermeket mindenképp le kell szoktatni a rossz beidegződésről, és el kell érni, hogy a "jó kezét", vagyis a jobb kezét használja.
Ebből aztán gondok lettek előbb-utóbb az iskolában. 
Még a hatvanas-hetvenes években is a tanárok a balkezes gyereket sokszor veréssel, erőszakkal szoktatták a másik kéz használatára, és a szülőket is arra biztatták, - persze voltak kivételek - hogy gyakoroltassák otthon a jobbkezességet, és ne engedjék a gyereknek a bal kezét használni. 
Persze azóta már tudjuk, hogy a balkezesség nem attól függ, hogy odafigyelnek-e a szülők, hogy a kicsi melyik kezét használja szívesebben. 
Régen, ha a gyerek a játékot, vagy a ceruzát bal kézzel fogta meg, akkor már pici korban nógatták, hogy ne azt, hanem a "szép, a jó kezét" használja.
 Sokszor akár tenyeressel is hangot adtak nemtetszésüknek. 
Idővel szerencsére tudatosult, hogy az átszoktatás csak árt a gyereknek, és ha valakit erőszakkal átszoktatnak, akkor annak bizony következményei lehetnek. 
Akár magatartási problémák, akár tanulásnál, beszédnél, vagy mozgásnál. 
Régen ezeket a gyerekeket, de felnőtteket is balognak, sutának nevezték, ami eleve egy megkülönböztetés, hisz a bal valahol tudatunkban még mindig rosszat jelent.  
Az ilyen gyerekeket alapból ügyetlennek, gyengének, butuskának tartották. 
Jó ideig furcsa szerzetként néztek rájuk, ezért aztán a szülők tényleg mindent elkövettek, hogy gyerekük beálljon a sorba, és ő is olyan legyen mint a többi, jobbkezes. 
Mindenesetre a lényeg az, hogy az emberek nagyjából 10-15 százaléka balkezes, és az is tény, hogy a férfiak között nagyobb az arány. 
Ha valaki úgy gondolja, hogy őt csak átszoktatták, és egyébként lehet hogy mégis a bal a domináns keze néhány egyszerű teszttel eldöntheti, hogy valóban így van-e.
A balkezesek - általában - tudnak tükörírással írni, különösebb megerőltetés nélkül. 
Hirtelen reakciónál használt kéz is jelzi, hogy valójában melyik a domináns kezünk. 
Ilyen például az integetés, vagy ha váratlanul el kell kapnunk valamit. 
És még egy, ha karba fonjuk kezeinket, akkor domináns kezünk fog felülre kerülni.
Csecsemőknél pedig azok a gyerekek, akik hajlamosak inkább baloldalra fordítani fejüket nagyobb eséllyel lesznek balkezesek.
Fotó: Fortepan/Fortepan
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!