Pom Pom, Picur, Gombóc Artúr, Radírpók... - Emlékszel?

Dargay Attila rendezésében, és Sajdik Ferenc rajzaival  készült a hetvenes évek végén - Csukás István regényéből a Pom Pom meséi rajzfilmsorozat, összesen 26 epizóddal. 
A sorozat minden része ezzel a felvezetővel kezdődik:


"Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt...."
Pom pom egy olyan valami, amiről senki sem tudja, hogy mi is. De egy biztos, hogy picur, a kislány jó barátja, iskolábamenet találkoznak, és míg odaérnek, addig mesél Picurnak, aki a regényben eredetileg Bogyó volt, majd a rajzfilm rajzolójának egyik rokonáról kapta nevét, beceneve volt. 

Apró történésekkel kapcsolatban mesél Pom Pom, számára ismerős, mesebeli csodafigurákról. 
Közülük a legnépszerűbb, tagadhatatlanul Gombóc Artúr lett, aki egy igencsak duci madár, és ennek bizony az az oka, hogy nagyon, de nagyon szereti a csokoládét. 
"Mondókájára" mindenki emlékszik:

"Milyen csokoládét szeretek? A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi  csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon..."
Vagyunk ezzel így még páran... :)
Picur szinkronhangja a csodálatos Kútvölgyi Erzsébet volt, Pom Pom hangját az örök kamasz-hangú Petrik József kölcsönözte.  Gombóc Artúr az első sorozatban még Körmendi János volt, a következőben a hasonló hangkarakterű Csákányi László. 
De ott volt Gálvölgyi János, Farkas Antal, Raksányi Gellért, Márton András, Harkányi Endre, Szerencsi Éva...
A film, és a regény népszerűségét jelzi, hogy több figuráról plüssjáték is készült, és egy epizódját diafilmen is kiadták.


Fotó: Pom Pom és Picur, Gombóc Artúr a Pom Pom meséi rajzfilmsorozatban. Műsorból kivágott kép, 1980. Dargay Attila és Sajdik Ferenc
A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...