Mocskos laska

A mocskos laska mára szinte elfeledett étellé vált, pedig a dió, szilvalekvár - mindenképp jó minőségű - egy nagyon ízletes tésztafélét "biztosít". A régi időkben havonta egyszer legalább a téli időszakban elkészítették, tartalmas étel.
Hozzávalók:
50-60 dkg laskatészta, szélesmetélt
jó 1 kanálnyi zsiradék
30 dkg dió
30 dkg szilvalekvár
8 evőkanálnyi kristálycukor
A forma kikenéséhez zsiradék
A tésztát sós vízben kifőzzük, aztán leszűrjük, és leöblítjük. A zsiradékkal összekeverjük. 
A fele tésztát zsiradékkal kikent sütőedénybe rakjuk, szép egyenletesen eloszlatjuk az alján. Erre ugyancsak egyenletesen eloszlatjuk a lekvárt, majd jól megszórjuk cukros dióval, az egész dió felét legalább rárakjuk, aztán jöhet a tészta másik fele, aztán a tetejét is megszórjuk a cukrozott dióval. 
Előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon szép pirosra sütjük. 
Ha az edény alját is megszórjuk simán dióval - ebbe nem kell dió - akkor kiborítható a tészta. Az edény felfordítása után rakjunk a felfordított formára egy vizesruhát, hagyjuk rajta pár percig, és a tészta kijön.
Fotó: Youtube.com