Miért piros a szem fotózáskor?

Valami betegség is lehet a háttérben? Ha mindkettő piros, akkor biztos nem az.
Manapság rengeteg az okostelefon, és ha van okostelefon akkor használjuk is, sokszor fotózásra. 
Ha este, vagy beltérben fényképezünk sokszor van szükség vakura, hogy a fotó élvezhető legyen.
Na, ilyenkor fordulhat elő, hogy piros lesz a szem, tehát a vaku használatával van összefüggésben.
És bizony ez egy teljesen természetes dolog, a hirtelen, erős fényre fellépő szem reakció. Annyira gyors a vaku által keltett fényjelenség, hogy a szem képtelen olyan hirtelen alkalmazkodni. Normálisan a pupillánk erős fény hatására összeszűkül, de ez esetben nem tud, hiába a fényhatás, a pupillánk tág marad. Ennek az eredménye az, hogy a fény szabadon eljut a szemfenékig, ami egy érhálózattal átszőtt "háttér", és innen az erek vörös színével visszaverődik.
Csökkenteni lehet az esélyt a vörös szemre, ha vörös szem csökkentő módban fényképezünk, ami nem más, mint kettős fényhatás. Először egy villanás, amikor a szem érzékeli a fényt, elkezd alkalmazkodni, és mire a valódi vaku fény villan fel, addigra már a pupilla összehúzódik. De még ez sem tökéletes módszer, néha vannak bakik. 
Viszont, ha elkészült egy fotó, és a képen bárkinek csak az egyik szeme piros, akkor ott biztos, hogy van valami szemészeti gond, nem árt minél gyorsabban orvoshoz fordulni, mert az azt jelenti, hogy valami "beárnyékol".  Olyasmi, aminek nem kéne ott lenni. Pld. hályog.