Miért isznak az emberek annyi ásványvizet, ha ott a csapvíz?

Ráadásul mindenkinek, töredék árért, mint ami a palackban van.
Régen volt a kútvíz, városokban pedig a csapvíz... 


Mint annyi hóbort, persze ez is Amerikából indult ki, ahol először kezdték el palackozni a gyógyvizeket, akkor még patikai forgalmazásra. Abban az időben még a palackozás, és a forgalmazás is drága mulatság volt, ha belegondolunk a szállítási lehetőségekbe.
Persze a csapvíz minősége igazából semmivel nem marad el az ásványvizekétől - főleg, hogy még műanyag palackokba sem csomagolják, ami - mint tudjuk - nem igazán szereti a szénsavat - persze klórozzák, de a klór elillan, és még fluoridot is adnak hozzá, ami viszont jót tesz a fogaknak...
A hetvenes években még Amerikában is csak minimális volt az ásványvíz fogyasztás. Tartott ez addig, amíg  rá nem feküdtek a tökéletes reklámra, ráadásul ismert, elismert színészekkel reklámozták a terméket. Plusz még a legfontosabb, az ásványvíz olcsóbb lett.
Az ásványvíz idővel státusz szimbólum lett, szakítás a régi időkkel, meg a "megérdemlem" "megtehetem" szlogen... 
A cégek általában a tisztasággal hirdették magukat - a csapvíz koszos, szennyezett, ilyen-olyan... Bezzeg az ásványvizünk az tökéletes. 
Ha bárhol valami gond volt a csapvízzel egyből ráhajtottak, tudatosították a vásárlókban, hogy ilyen náluk nem fordulhat elő... Aztán előfordult mégis.
Magyarországon a kilencvenes évek elején kezdődött a mániákus ásványvíz fogyasztás, ami mára odáig jutott, hogy évente fejenként 120 litert iszunk, ami ha belegondolunk hatalmas szám, hisz vannak azok, akik be sem tudnák szerezni, vannak a csecsemők, akik nem élnek vele, és van egy réteg, aki átlát a szitán - és eleve nem vásárolja. Szóval sokan élnek közöttünk akik csak ásványvízen élnek, csapvizet nem is láttak szinte, azt hiszik, hogy az valami förtelmesen koszos kotyvalék, hisz a Dunából, Tiszából jön. Az ásványvíz pedig palackból, ugye az tuti, hogy patyolat tiszta. 
A gond az, hogy a szennyezettség itt is előfordulhat, mint ahogy elő is fordult már jó párszor. Még a világgyőztes vizek is gondban voltak néha.  Ráadásul vedeljük-isszuk az ásványvizet, s a legtöbb ember szinte mindig ugyanazt a fajtát vásárolja, ezáltal a benne lévő ásványok felhalmozódnak szervezetében, ez pedig nem igazán tökéletes. 
Hiába mondják az orvosok, hozzáértő szakemberek, hogy a csapvíznél nincs ideálisabb összetétel - AKKOR SEM...! Győz a reklám, hisz minden pillanatban szembesítenek vele, hogy a legtökéletesebb egyedül az ásványvíz lehet, hisz sztárok isszák, egyik-másik abban is mosdik, hajat most, és a többi... Mindent elhiszünk, amit a reklámok mondanak, és semmit, amit a saját orvosunk...
És azt se hisszük, hogy az a rengeteg ásványvizes palack, aminek apró töredéke amúgy már a szervezetünkben van - olyan hatalmas mennyiség, amivel képtelenség már mit kezdeni. 
Közben persze már az ásványvíz nyomán megjelentek a fali víztisztítók is - igencsak borsos áron - amik aztán úgy megtisztítják a vizet, hogy szinte nem marad benne semmi érdemleges. Ásványi anyag sem. Pótolni kell. És igen, az emberek erre is kiadnak sok-sok pénzt, százezreket, mellette veszik hozzá az ásványi anyagot, meg a szűrőket cserélik félévente. Ez a tökéletes átverés, hisz még az ásványvíz vétellel is jobban járnának anyagilag. De hát olyan jól mutat ott a konyhában, hogy nekünk ez is van, hisz aki nem tudja megkérdezi, hogy mi az? Dagadhat a keblünk, hogy nekünk erre is futotta...
Egy értelmetlen hóbort következtében ellepett bennünket a PET-palack...
Erről jut eszembe - annak idején még PET-palack kiürülése után különböző házi, közösségi hasznosítását is próbálták bevezetni. 
Fogadni merem, hogy ebben is az ásványvíz gyártók keze lehetett. Hogy bebizonyítsák - ennek a terméknek minden porcikája tökéletes...
Vannak olyan területek persze, ahol vagy nincs csapvíz, vagy pedig ideiglenesen gondok vannak vele. Ilyenkor elengedhetetlen a palackos víz.
De amúgy, minden ok nélkül jobb lenne ha visszatérnénk a csapból jövőre, vagy szódához, ami mára feledésbe merült - érdemtelenül...

Fotó: Pixabay.com/Skitterphoto

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...