Miért építették az istállót a ház mögé, vagy szembe a házzal?

Bár régen a parasztok nem tervek szerint építkeztek - legalábbis nem úgy, mint manapság - valahogy mindennek rendje volt, és az ésszerűséget, használhatóságot tartották mindennél szem előtt. 

Ha az udvar tanyasi volt - sokszor másképp húzták fel a gazdasági épületeket, mintha falusi.
Faluhelyen viszonylag kis, keskeny porták voltak, ott nem lehetett a házzal szemben felépíteni az istállót, és az ólakat, pedig ha tehette volna a parasztember, biztos így építkezik.
Ugyanis szerette rajta tartani a szemét a jószágján.  A megélhetése függött tőle, sok állatot szabályosan a társának tekintett, hisz a ló, az ökör, vagy a marha az a munkában is részt vállalt, meg kellett hát becsülni rendesen.
Aztán bármikor baj történhetett, és akkor szaladni kellett. Jó volt az, ha csak épp átlibben az ember, és máris a megoldásra koncentrálhat.  Ha épp ellési időszak volt, vagy valami más gond volt kint, akkor kint is aludt valaki - sokszor még anélkül is.
Így hát, mivel az udvar keskeny volt, a falusiak az istállót és az ólakat közvetlenül a ház mögött húzták fel. Így csak elő kellett vezetni a lovat és már foghatták be a szekérbe, vagy etetéskor sem kellett sokat mászkálni, hogy mindent elrendezzenek. Ráadásul ott volt közel a góré, a kazlak, egy kút is lehetőleg az itatáshoz, minden egy csomóban. 
Biztonságos is volt így, hisz a hátsó kertkapun idegen nem jöhetett fel- bár általában nyitva volt - viszont szokás volt, méghozzá erősen betartandó, hogy olyan, aki nem tartozik a házhoz - nem közlekedhetett. 
A tanyákon már más volt a helyzet. Ott nagy volt a hely, úgy osztotta-szorozta a gazda, ahogy akarta, 
Itt a legtöbbször úgy építkeztek melléképületet, hogy a házból rá lehessen látni az épületre. Bárki jön, és esetleg rosszban sántikál, akkor csak simán kiléphessenek.
Itt a régi időkben nem voltak kerítések, hisz a nagy határban hogy nézett volna ki az az egy szem ház elkerítve. Mindenki tudta, kinek a földje meddig tart, és nem mászkáltak össze-vissza-keresztbe rajta... 
Manapság meg úgy gondolják sokan, hogy ahol nincs kerítés, az szabad préda...
Fotó: Fortepan/Lissák Tivadar
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!