Mai nap már enyhébb, de szeles, csapadékos időnk lesz

Mai nap a tegnapitól enyhébb, de még hűvös reggelre ébredtünk, és bizony az ég is felhős. Ez nap közben nagy eséllyel így is fog maradni, csak itt-ott dugja ki a fejét a nap a felhők közül, azt sem hosszú ideig.  
Napközben többször előfordulhat eső, zápor, egyedül a Kisalföldön nincs nagy esélye ma a csapadéknak. 
A szél viszont élénk lesz, sőt egyes helyeken, mint az Észak-Dunántúlon, és a dél-alföldi területeken erőssé válik.  
Napközben a hőmérő higanyszála  eléri a 10-16 fokot, viszont Szabolcsban, Hajdú-Biharban, Borsodban, egyszóval az észak-keleti országrészen  még 10 fok sem lesz, meg kell elégedni az 5-9 fokkal. 
A frontérzékenyeknek üzenem - erős melegfronti hatás dominál, ez azt jelenti, hogy az erre érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, és ráadásul ki sem tudják aludni magukat. Így aztán fáradékonyabbak lesznek, és mint a kialvatlan ember általában, szellemileg sem lesz a magaslaton. 
A szél ingerlékenységet okoz, szeles időben a gyermekek is nyugtalanabbak.  A nyirkos idő kedvez a gyulladásos folyamatoknak, és mivel az ország egyharmadában még elég hűvös várható, a megfázás veszélye is leselkedik ránk. 
Épp ezért nem árt, ha turbózzuk immunrendszerünket, amit a legjobban cink, és C-vitamin tartalmú ételek fogyasztásával tehetünk meg. A C-vitamint tartalmazó ételeket már mindenki ismeri, cinket tartalmaz a borjúmáj, a spenót, spárga, mángold, bárány, marha, zöldborsó, zab, pulyka, és a tönköly is.
Ha élelmiszerekkel visszük szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, akkor nagyobb eséllyel elkerülhető a túladagolás is. 
A cink hiánya okozhatja például a szaglás, ízérzékelés hiányát, étvágytalansággal, depresszióval, gyakori fertőzésekkel jár, gyerekeknél pedig akár növekedési zavart is okozhat.
Fotó: Fortepan/Erdei Katalin